La implantació de la sisena hora lectiva als centres públics no resol la problemàtica real de l'alumnat. Aquesta és la denúncia que la Unió Sindical de Treballadors de l'Ensenyament de Catalunya (USTEC) va expressar divendres en roda de premsa al Centre Cívic de Cerdanyola.
Segons va explicar José Luis Mataix, membre de la secretaria comarcal de la USTEC al Maresme, els dos principals problemes als que s'enfronta actualment l'escola pública són la massificació de les aules que allotgen més de vint-i-cinc alumnes per classe, en alguns casos- i la necessitat d'afrontar la diversitat cultural dels alumnes per evitar la marginació del col·lectiu immigrant. Hi ha una divisió social entre l'alumnat de les escoles pública i concertada. La pública acull un 82% dels alumnes d'origen immigrant, mentre que la concertada només compta amb un 18%, va assenyalar Mataix. Aquesta ruptura és perillosa, ja que pot desequilibrar la societat en un futur, va afegir. Per aquest motiu, la USTEC considera prioritari un reequilibri de la distribució d'alumnes als centres, tant públics com concertats, des del moment de la matriculació. Els centres concertats són elitistes, discriminen els alumnes segons l'origen, i és bàsic que cada escola sigui un reflexe fidel del barri on es troba, va manifestar Mataix.
Des que es va començar a debatre la qüestió el sindicat s'ha mantingut en una postura clarament contrària a aquesta mesura derivada del Pacte Nacional per a l'Educació i considera que, a punt que els alumnes comencin el nou curs, és el moment de recordar llurs arguments contra la implantació de la sisena hora lectiva. La Generalitat la considera una mesura contra el fracàs escolar i creu que un augment del professorat als centres públics és el que ens cal. Si fos tan fàcil lluitar contra el fracàs dels alumnes, que ve donat per les seves condicions socials i familiars, aquesta sisena hora ja s'hauria implantat fa anys, va opinar Mataix. Així doncs, la clau és, segons la USTEC, engegar mesures socials que reequilibrin les desigualtats entre alumnes dins les escoles catalanes.
Presses d'última hora
D'altra banda, el sindicat també va denunciar la imprevisió amb la qual el Departament d'Ensenyament i els ajuntaments de la comarca han afrontat la preparació dels nous centres del Maresme per al curs 2006-2007. No s'han desplegat els mitjans suficients per tenir-ho tot a punt el 12 de setembre, va dir José Luis Mataix. Aquest fet seria acceptable si no fos perquè els responsables ens diuen que el curs comença amb normalitat, i no és així, va afegir.
Mataix va explicar que el nou curs s'està preparant amb presses, barracons d'última hora i manca de mobiliari a centres de Tordera o Palafolls-, entre d'altres contratemps. Una nova escola de Vilassar de Mar obrirà amb força mancances, després que dijous els instal·lessin la llum i l'aigua; i un centre del Masnou no ha acabat les obres i el Departament obliga la direcció a començar el dia 12 sense tenir la llicència, va revelar Mataix.