Un instant de la roda de premsa

S. F.

La USTEC denuncia la precarietat de les escoles degut a les retallades

El sindicat educatiu afirma que el Departament d'Educació contradiu els seus objectius amb les seves accions

La USTEC, el sindicat més important en l’àmbit de l’educació, ha denunciat aquest dilluns, dia 6, que els centres es troben en “problemes fonamentals” molt més greus que els “números que el departament està mostrant”. Josep Lluís Mataix, de la delegació del Maresme, ha afirmat que “en dos anys gairebé tots els centres del Maresme han perdut professors, fins a quatre en primària i fins a set a secundària”. Per Mataix, això es deu a “les retallades en recursos humans”. “on més afecta és en els vetlladors, figures bàsiques per l’atenció a l’alumnat i l’ajuda a la integració”, ha remarcat. En aquest sentit, s’han reduït “un terç” el temps invertit en aquest tema. “A llocs com Mataró o Vilassar de Mar es faran un 50% d’hores menys en matèria de vetlladors”, ha afegit.

Els recursos humans no són els únics afectats per les retallades. També els pressupostos provoquen que els centres tinguin menys marge de maniobra: “El departament va anunciar que el segon pagament del pla d’autonomia no es podria realitzar, i està ajornat sense data; això provoca que molts projectes on es comptaven amb aquests diners ja no es puguin tirar endavant”. Per últim, la precarietat laboral, ara es permeten contractes de deu hores, tampoc ajuda a una borsa de professors sense feina que va creixent constantment i que, davant la situació actual, accepten agafar “contractes brossa com aquests” perquè és “l’únic que els queda”.

Centrant la mirada una mica més a la zona del Maresme Sud, Sebastià Caba ha explicat que hi ha moltes “dificultats pel tema dels presupostos”. Com exemple, ha posat les aules de PC i el pas a la digitalització. “El departament diu que el 65% de centres s’han adherit a aquesta proposta, però el que no diuen és que molts d’ells no podran tirar-ho endavant perquè val molts diners i no hi ha pressupost per fer el que ells mateixos volen impulsar”, ha etzibat. Un altre dels casos curiosos que passen a Mataró i rodalies és que molts “comparteixen auxiliars administratius” per retallar despeses. Per Mataix, és el “segon any de la nova llei i la realitat és que reclamen una sèrie d’objectius però no donen ni professors ni recursos per tirar-ho endavant”.

Entre altres punts a criticar, han lamentat el nou calendari, “no consensuat amb els implicats” segons afirmen, i el fet de nomenar de manera telemàtica a professors per considerar-ho poc transparent. Per això, molts centres del Baix Maresme es preparen per anar a una i enviar cartes conjuntes al departament d’educació expressant el seu malestar en diversos temes.

Etiquetes: