Les inversions per desenvolupar diferents sectors urbanístics com el Rengle o la ronda Barceló i, en contrapartida, les poques vendes d’habitatges i solars s’han traduït al 2007 en un considerable descens dels beneficis registrats per PUMSA. L’empresa municipal d’Urbanisme va tancar l’exercici del 2007 amb un saldo positiu de només 13.437 euros, molt per sota dels beneficis d’1,7 milions d’euros del 2006 i lluns dels 4 milions del 2005. L’empresa municipal d’Urbanisme va centrar durant l’any passat els seus esforços en el desenvolupament de diversos projectes urbanístics com ara la construcció d’un edifici d’usos terciaris de la zona del Rengle. En aquest nou àmbit també s’està desenvolupant el futur parc tecnològic del TecnoCampus, que és un dels grans projectes urbanístics de Pumsa juntament amb el que farà possible l’arribada del Corte Inglès.
El regidor d’Urbanisme, Ramon Bassas, assegura que aquests grans inversors, com el Corte Inglès o la promotora de la torre de la Ronda Barceló, “mantenen el seu compromís d’invertir a la ciutat”, fet que tranquil·litza els responsables municipals davant l’actual situació de desacceleració econòmica i la crisi del sistema financer, les dues “amenaces” a les quals l’empresa municipal ha de fer front. Bassas defensa l’acció de Pumsa assegurant que es tracta d’una empresa “eficaç, que resol les coses de forma ràpida i bé, i eficient”, i ha afegit que “el seu caràcter empresarial ha permès fet les coses amb rigor”. Per això, considera que l’empra d’urbanisme està preparada per afrontar la complicada conjuntura econòmica actual, “buscant les mesures que calgui per complir els compromisos i sortir d’aquesta situació”.
L’any 2007, la xifra de negocis de l’empresa municipal s’ha reduït en prop de dos milions passant dels 12,3 milions del 2006 als 10,7 milions d’euros, mentre que els recursos actuals de la societat van arribar als 23,8 milions d’euros. Aquest resultats es van presentar dijous, dia 29, en una roda de premsa en què també es va donar compte dels resultats de 2007 de les altres empreses municipals, Gintra, Prohabitatge i Aigües de Mataró. La roda de premsa va tenir lloc abans de la Junta General d’Accionistes que es va celebrar per la tarda a la Sala de Plens de l’Ajuntament.
Pumsa atribueix el descens dels beneficis al volum d’inversions. Durant el 2007, la companyia ha incorporat a l’immobilitzat 1’1 milions d’euros per les obres d’adequació de l’edifici d’oficines de Vallevic, on s’ha constituït una primera versió del futur TecnoCampus. A finals d’any, l’empresa municipal tenia en curs de construcció cinc promocions d’habitatge de protecció oficial, així com les obres del local de la Baixada de les Escaletes que acollirà properament l’Agrupació Científico-Excursionista i l’edifici recentment inaugurat de la Colla dels Capgrossos. A més, la inversió acumulada en diverses promocions de pisos, terrenys i solars és de 68,1 milions d’euros, a les quals cal sumar les urbanitzacions en curs, que suposen 28,6 milions d’euros més d’inversió. Per altra banda, els ingressos s’atribueixen als 125 habitatges propietat de Pumsa, al centre de serveis logístics de Mataró, a l’edifici de Vidre i a les Cotxeres municipal, entre d’altres. A finals d’any, el patrimoni d’arrendament era de 30,5 milions d’euros. Pel que fa a l’endeutament financer net, aquest era a finals de l’exercici del 2007 de 55,3 milions d’euros, davant els 32,1 milions de l’any anterior. Aquest endeutament, va explicar el gerent de Pumsa César Fernàndez, encara creixerà més al 2008.
D’altra banda, Pumsa també destina una part de les inversions a la recuperació del patrimoni arquitectònic, que durant el 2007 s’han destinat a les obres de rehabilitació de la façana de l’antic Hospital, del Cafè de Mar i de la Nau Gaudí, així com a intervencions arqueològiques.