Les matrícules dels cotxes portaran "un distintiu autonòmic entre les lletres i els números". Així ho ha anunciat Montserrat Tura a Madrid després de reunir-se amb el ministre de l'Interior José Antonio Alonso. Tura ha valorat aquest fet com "una bona notícia per a la meva comunitat". D'aquesta manera, la titular d'Interior ressuscita un debat que estava mort i enterrat.
Montserrat Tura, doncs, ha estat l'encarregada de reobrir un debat que va portar força polèmica a finals de l'any 2000 i principis del 2001 que es va produir quan el Govern popular va eliminar qualsevol referència provincial en les plaques de les matrícules espanyoles. Ara, quatre anys després, Tura creu que hi ha "un nivell de sintonia" molt "elevat" amb el titular d'Interior per incorporar un distintiu autonòmic en les plaques. Les possibilitats, encara per estudiar, passen per definir si s'incorporaran les tres primeres lletres de la Comunitat Autònoma o bé l'escut o emblema. Cal recordar que els cotxes alemanys ja llueixen un distintiu federal en les seves plaques.
La titular d'Interior ha valorat com a "molt positiva" aquesta notícia "per a la comunitat que represento i pel Govern". Tura creu que la mesura, que s'aplicarà d'aquí a "uns mesos" va "en consonància" amb "una reivindicació històrica no només catalana", ha dit.
Després de la reunió amb Alonso, Tura ha recordat que, amb la mesura del PP, "el Govern anterior es va quedar sol ja que tots els grups volien introduir un element, petit en la seva mida però gran en el seu simbolisme a les plaques. La mesura nova, però, encara està en una fase molt embrionària i encara no s'ha definit el què significa un distintiu autonòmic. De moment, però, Tura, i degut a la "bona consonància" ha decidit avançar la proposta a l'opinió pública.
CiU, ERC i ICV, satisfets
La iniciativa que ha avançat Montserrat Tura ha provocat reaccions de diferents signe entre els partits polítics de casa nostra. Per una banda, CiU, ERC i ICV s'han felicitat per l'anunci mentre que el PP s'hi ha declarat descaradament en contra. Jordi Vilajoana (CiU) ha qualificat la proposta de "pas endavant cap el reconeixement de l'Espanya plural". Vilajoana ha volgut recordar que, aquesta, era "una vella aspiració de CiU".
Dolors Camats, d'ICV, considera "un avanç significatiu" el pas del Govern central cap a la "pluralitat" i demostra que el nou Executiu vol abordar "temes pendents sobre el reconeixement efectiu de la plurinacionalitat de l'Estat, cosa que va ser impossible durant l'anterior Govern del PP".
I precisament el Partit Popular és el que hi està en contra. Per a ell, s'ha d'incloure la proposta dins de l'esquema polític de Zapatero que consisteix "en dir que sí a tot sense saber a què es diu que sí". També han assegurat, des del partit conservador, que "aquest no és el principal problema que ha d'afrontar el Ministerio del Interior" i que, el que de veritat preocupa "és saber què va passar l'11-M".