Dues de les tres mesquites que funcionen a Mataró -les de Cerdanyola i Rocafonda- van obrir dissabte dia 7 les seves instal·lacions a tots els que s'hi volien acostar en el marc de la Jornada de Portes Obertes convocada des del Consell Islàmic de Catalunya. Durant tota la tarda, un centenar de persones es van apropar a cadascuna de les dues mesquites, on els feligresos musulmans els van explicar indistintament a homes i dones per a què servia cada espai del temple així com l'horari dels resos. Els visitants van rebre un record de la comunitat islàmica i van poder degustar alguns menjars típics del Magreb. A més, a l'exterior de la mesquita de Cerdanyola s'hi va muntar un conjunt de parades on es podien trobar des d'objectes del Marroc a productes alimentaris passant per llibres de l'Islam.
La jornada a la capital del Maresme, a més, va comptar amb la presència de la secretària d'immigració de la Generalitat, Adela Ros, la directora d'Afers Religiosos de la Generalitat, Montserrat Coll, i del president del Consell Islàmic, Mohamed Halhoul, saludant d'aquesta manera els passos per la convivència que s'hi han anat duent a terme. "És hora de començar a separar clarament terrorisme i religió", va dir Coll en declaracions a TVM. Per la seva banda, Adela Ros va destacar l'alt simbolisme de la jornada: "Pensem que és un dia molt important".
"És la primera vegada que fem aquesta activitat i estem contents, però esperem que en el futur encara funcioni millor i serveixi per a millorar la convivència, perquè ens coneguem millor tots", ha dit avui Dris Ahmadi, de l'associació que promou la mesquita de Rocafonda.
A la visita també hi va participar el parlamentari del PSC Mohamed Chaib, d'origen magrebí així com el rector de la parròquia de Sagrada Família de Mataró, Joaquim Brustenga. Per les autoritats municipals hi van prendre part els regidors Oriol Batista i Jaume Graupera.
Enllaç a la pàgina de l'associació Al-Ouahda
4.000 persones visiten les mesquites de Catalunya en la jornada de portes obertes
L'activitat, però, no es va fer només a Mataró sinó que a nivell de Catalunya unes 4.000 persones, segons el Consell Islàmic de Catalunya, es van apropar fins a les mesquites de cada població. De la quarentena d'oratoris participants segons la organització, disset van proposar diverses activitats per apropar la cultura islàmica a la ciutadania. Des de la organització islàmica es valora positivament aquesta primera experiència. Estem contents per l'afluència de públic, pel suport de les entitats i pel ressò mediàtic, sintetitza el portaveu del Consell Islàmic de Catalunya, Mohamed Halhoul.
L'objectiu de la jornada de portes obertes era donar a conèixer la cultura islàmica per integrar-la als diversos barris on estan instal·lades les mesquites. Els diferents centres de culte van explicar quin era el seu dia a dia, especificant els seus rituals i responent a alguns prejudicis que s'han formulat sobre els musulmans. Segons Halhoul, els ciutadans van participar per curiositat, per conèixer una altra cultura i per trencar el gel entre veïns.
La iniciativa va sorgir com a una de les conclusions del I Congrès d'Imams i Mesquites que es va celebrar el mes d'octubre passat. Volíem donar una nova imatge de l'islam a Catalunya, esborrar prejudicis i consolidar la nostra presència descriu Halhoul. Tant la Generalitat com els diversos ajuntaments han col·laborat en la organització d'aquesta primera jornada de portes obertes.
Donada la bona acceptació que ha tingut la proposta, el Consell Islàmic ja ha confirmat la seva celebració l'any vinent, ampliant el nombre de mesquites per abastar més territori. Segons fonts de la organització, la segona jornada de portes obertes es tornarà a celebrar a la primavera.