Andrea Peña té només 12 anys, però ara fa poques setmanes va participar en una Hackaton només per a noies, un esdeveniment creatiu i formatiu en el qual els participants han de donar resposta a un repte social plantejat per la seva comunitat d’una manera pràctica i mitjançant la tecnologia. La primera hackathó en femení de Mataró va ser un èxit, i l’equip de l’Andrea va guanyar un dels guardons que es donaven. Per ella, un món com aquest no ha d’estar descartat per les noies: “és un tema molt divertit i interessant, no saben el que es perden”.
La jove, actual alumne del Cor de Maria, es va apuntar al TecnoGirl, que constava de diverses activitats, amb una amiga. “Fem robòtica a l’escola, un dia a la biblioteca vam veure el cartell dels tallers i vam animar-nos a participar”. Durant aquestes darreres setmanes han fet taller de 2D, robòtica, stop motion i treballat amb sprites. “Entre les noies no hi ha molt d’interès perquè potser es pensen que és una cosa de nois; la realitat és que en aquest TecnoGirl moltes s’han apuntat pensant que no els agradaria i al final, els ha encantat”.
Ella, que no té relació directa amb elements digitals tant presents avui en dia com són els videojocs, també ha sortit meravellada. “No sé què vull ser de gran, però sí sé que he conegut coses que no sabia, i podré dir ‘jo he fet això’ en un futur”, relata.
Residus i Pokémon GO
El seu grup va treballar en una app que a mode de Pokémon Go, permetia als usuaris trobar residus i descobrir on es tiraven correctament a canvi de guanyar punts, aconseguir nous desbloquejables pel personatge i altres recompenses. “Ens vam imposar en la categoria de millor programa creatiu, i vam haver de treballar de valent pensant què podríem fer en un grup de noies que no ens coneixíem”.
Perquè aquesta també és la gràcia del Hackató, el fet de fer pinya amb un grup de gent desconeguda, treballar plegats i aconseguir tirar endavant un projecte concret.
El premi Hedy Lamarr al projecte més creatiu el van guanyar, juntament amb Andrea Peña, les altres noies Anna Muñoz, Eva Maderulo, Gloria López, i Clara Vives amb aquest joc de realitat augmentada per aprendre a llençar els residus en el contenidor corresponent.