"No ha estat un camí planer, perquè cada entitat té la seva manera de funcionar, però finalment hem aconseguit federar-nos”. Així ho explicava Joan Sabán, president dels Rodeños Andaluces en Catalunya, i des d’ara també un dels vocals de la FECAM, la Federació d’Entitats Culturals Andaluses de Mataró, en la presentació pública d’aquesta entitat de segon grau. Han estat dos anys de trobades i de reunions, i els fruits es podran veure ben aviat: la programació del Dia d’Andalusia, que té els primers actes aquest cap de setmana, ja s’ha preparat entre les nou associacions federades. “Hi són totes”, va voler destacar el president de la FECAM, Beni Jurado, afegint que “el naixement de la federació era una necessitat; superada l’etapa dels fundadors, ara formem part d’aquestes associacions, majoritàriament, fills i néts dels que van venir d’Andalusia, i en un moment de tanta mescla de cultures ens agrada conservar i enfortir la cultura que hem heretat a casa. Junts serà més fàcil”.
El president de la nova federació també va manifestar que “les entitats andaluses, amb més de vint anys d’història en la majoria de casos, es troben ubicades als barris de Rocafonda i de Cerdanyola, però la FECAM neix amb vocació de ciutat”, i que “cada associació conservarà la seva independència i les seves activitats, però la federació ens permetrà poder coordinar-nos més bé, per exemple per a no trepitjar-nos en el calendari”. Després del Dia d’Andalusia, la FECAM també té previst organitzar la Romeria.
Homenatge al flamenc
El primer Dia d’Andalusia organitzat per la FECAM centrarà la seva atenció en el flamenc, després que fa tres mesos va ser declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Del divendres 18 al diumenge 27 de febrer hi haurà l’exposició ‘El flamenc’ al Centre Cívic del Pla d’en Boet. El dia de la inauguració es faran diverses actuacions. El diumenge 20 de febrer a les 12 del migdia hi haurà una conferència titulada ‘Arqueologia del flamenc’ al local de la Penya Bètica de Mataró Román Pacheco, a càrrec del professor, jurista i activista cultural Antonio Manuel Rodríguez Ramos. El següent diumenge es durà a terme la tradicional ofrena floral al monòlit de Blas Infante, a la plaça d’Andalusia a les 10 del matí, i tot seguit aquells que ho vulguin podran anar a passar la jornada al bosc de Ca n’Oriol, a Rubí. Finalment, el dilluns 28 de febrer es farà la presentació, a la llibreria Robafaves, del llibre ‘Tertulia Flamenca de Badalona, 25 años de flamenco (1984-2009)’, a càrrec de José Mayo, president de la comunitat andalusa Tertúlia Flamenca de Badalona.