-

J. Vives

'Llar Cabanellas serà un centre de salut mental pioner a Catalunya'

Entrevista amb el President del Consorci Sanitari del Maresme, Carles Manté

El Consorci Sanitari del Maresme ha presentat el projecte definitiu de la Llar Cabanellas. Què comportarà?
Permetrà tancar el circuit de serveis entorn el malalt mental. En quant a número de llits per a aguts ja estem coberts amb l’ampliació que vam inaugurar fa un any a l’hospital, i en urgències també cobrim la comarca. Però ens faltava l’atenció al malalt que després de passar per l’hospital, necessita convalescència de llarga estada en residència. Aquest servei no existeix al Maresme.

Quins serveis s’hi oferiran?
El servei que plantegem a Cabanellas atendrà els malalts que han deixat fase aguda però han de recuperar hàbits. Si no té família també pot necessitar un habitatge dotacional, o un hospital de dia, que s’instal·larà a l’edifici històric. També hi haurà una residència social per a persones que no poden viure soles. Aquest conjunt de la Llar Caballenas serà pioner al conjunt de Catalunya.

En quin moment el Consorci Sanitari del Maresme va decidir fer l’aposta per la salut mental?
Mataró té història en salut mental. Als anys vuitanta ja es va fer una aposta per tractar la salut mental com una malaltia integrada en l’hospital normal. Mataró en això ha estat líder, tenim un equip boníssim, que tracta patologia complexes i que té ressò científic. També destaquem en el nombre de llits.

Quan començaran les obres?

Es faran diversos equipaments que tenen un finançament diferent. El que corre més pressa és l’equipament sociosanitari, que ja té el finançament assegurat. Costarà 8-9 milions d’euros que pagarà CatSalut. Si fessin totes les obres a l’hora necessitaríem tres anys, però farem les obres escalonades.

L’Hospital de Mataró ha estat notícia per la prova pilot en teràpies naturals que ara ha finalitzat. Es perd el servei?
No. En teràpies naturals hi ha dos àmbits. Per una banda, la que es practica a la fundació Salut on hi ha una cartera de serveis no pública, i que continua perquè hi ha demanda. I per altra, la prova que pagava des del 2006 la Generalitat per avaluar fins a quin punt tenen validesa científica les teràpies naturals, en un intent d’incorporar-les al catàleg de serveis a l’assistència sanitària. Aquestes proves han finalitzat i ara n’estem pactant unes altres.

El Consorci ha pressionat perquè es continuï oferint el servei gratuït de teràpies naturals?
La prova ja estava validada i ara en validarem d’altres. La gent pot passar a l’àmbit privat i més endavant, si la Generalitat té pressupost, potser s’incorporarà com un servei de prestació pública als hospitals. Crec que hi ha intenció d’incorporar aquests serveis a la sanitat pública, però la Generalitat no té ara una bona situació econòmica per fer-ho. La meva opinió és que s'aniran introduint molt lentament. 

La finalització de la prova ha obligat a acomiadar personal.
La Generalitat ens ha aportat uns diners per a inversions i per als professionals. Ara la prova ha acabat i ha calgut fer una reestructuració. A l’espera de validar altres proves, algun professional ha marxat i a un altre que primer li oferíem feina a urgències també ha decidit plegar.

Hi ha hagut queixes del comitè de treballadors per acomiadaments improcedents.
En el darrer any només s’han fet dos acomiadaments. Un ha estat un acord amb la persona afectada. Se li van fer vàries ofertes i es va acollir a aquesta, que s’ha considerat acomiadament improcedent. Però de 1800 persones que treballen al CSdM, només se n’ha acomiadat una en un any. És lògic que el comitè faci sentir la seva veu. Però jo destacaria que a les empreses les reestructuracions són habituals i a l’Hospital en canvi és el contrari, creix en plantilla. Al 2009, hem crescut en 50 persones, estem creant llocs de treball.

El curs vinent es posarà en marxa l’Escola de Ciències de la Salut amb un Grau en infermeria. Com beneficiarà això a l’Hospital?
Des de Barcelona fins Girona no hi ha cap escola d’infermeria. Hi ha un àmbit d’un milió de persones que podran venir a aquest centre de Mataró. El consorci ha estat al costat del TecnoCampus des del primer moment en el disseny de l’escola d’infermeria. Tindrà efectes benèfics perquè generarà professionals i crearà llocs de treball. I serà un primer pas.

Un primer pas?

Sí, hi ha certa demanda perquè es facin també estudis de psicologia. Estem molt al començament però es comença a insinuar. En aquest cas, el CSdM ha rebut la pressió i hem traslladat demanda al TecnoCampus. Estem mirant d’articular l’oferta, però no seria per aquest any sinó per més endavant. La nova escola es diu de Ciències de la Salut perquè poc tenir diverses branques. Fins i tot el grau de medicina, que continuarem lluitant per tenir-lo.

Com valora l’aposta del TecnoCampus per la salut?

El sector terciari continuarà incrementant el seu pes en l’economia mataronina i maresmenca. I la salut, amb els graus que anirem fent al TecnoCampus, contribuirà a replantejar el pes de l’economia en el subsector del coneixement. Això ho podem lligar mb la fundació Tic Salut. Caldrà impulsar empreses de coneixement i noves tecnologies que generin aplicatius pel sector. S’està generant un nou teixit de serveis que té la salut com a eix, i que Mataró ha de saber aprofitar.

Etiquetes: