-

ACPG

Llegenda i història es barregen a l'altra banda del pont medieval de Besalú

Diu la llegenda que un cavaller sense cap cavalcava antigament per La Garrotxa. Les àvies d'aquesta terra parlen de nimfes banyant-se al riu, tot i que en veritat ningú les ha vistes. I encara és viu el record d'en Tallaferro, que amb una espasa màgica va derrotar els sarraïns. Totes aquestes històries, te les creguis o no, formen part de la memòria històrica de Besalú (la Garrotxa) i aquest estiu les pots conèixer amb una visita nocturna teatralitzada dins dels murs d'aquesta vila medieval. Si les parets parlessin, potser en surtirien encara més, d'històries...

La visita comença a les 23:00 hores al Pont de Besalú, de 105 metres de llargada, que es veu només arribant al poble des de la carretera i és l'entrada a la vila medieval. Només arribar ja ens transportem al passat i un Mestre de l'Ordre del Temple que, com nosaltres, acaba d'arriba a la vila, ens convida a travessar el pont amb ell, acompanyant del seu seguici de soldats.

Farem la primera parada per conéixer de prop el barri jueu de la vila, on destaca el miqvué o banys jueus, que s'aixequen sobre els ciments de l'antiga sinagoga. És el primer edifici d´aquestes característiques trobat a Espanya i un dels més ben conservats a Europa i servia per purificar l`anima mitjançant l´immersió total del cos a l'aigua.

Després de fer-nos una idea de l'aïllament en què vivien els jueus durant l'Edat Mitjana, saparats del barri cristià, deixarem enrera aquest regust agre de la discriminació per motius religiosos per endolcir-nos les oïdes amb històries fantàstiques, com les de les goges, unes nimfes que diuen que habiten a les ribes del Fluvià.

A la Plaça Major, antigament centre comercial i punt de creuament de les vies Olot-Figueres i Girona-Olot, ens espera un personatge tenebrós i no tan agradable com aquestes fades del riu: el cavaller sense cap, i històries més obscures i cruels com la cacera de bruixes i la persecució de tot allò que semblava ser obra del Diable.

Emmig de tantes llegendes i personatges medievals no pot faltar el cavaller més famós de Besalú, en Bernat Tallaferro que, segons la llegenda, va véncer els sarraïns amb una espada provinent del Cel que, fins i tot, tallava el ferro. D'aquí el seu sobrenom. Les remembrances religioses segueixen vives al monestir romànic de Sant Pere on, segons es creu, es conserva un tros de la creu on va morir Jesucrist. També es diu que l'home queda protegit del mal en entrar dins l'església.

Aquest viatge per les històries i llegendes medievals acaba amb un digne final de pel·lícula: una disputa entre tres cavallers per aconseguir la mà d'una princesa.

Etiquetes: