L'ajuntament de Lleida s'inspirarà en el Pla de Mobilitat que ja s'està aplicant a Mataró per elaborar el seu propi, que s'ha d'aprovar durant aquest mandat, segons que ha explicat l'alcalde lleidatà, Àngel Ros. Segons Ros, els dos municipis tenen una població similar -Mataró 120.000 habitants i Lleida 125.000-, per la qual cosa això "permet que ens inspirem en les mesures que s'han aplicat allà".
El Pla de mobilitat de Mataró contempla un augment dels carrils bus i una conseqüent reducció de les places d'aparcament a les vies urbanes, l'ampliació de voreres, la creació de les anomenades "zones de pacificació" -on vianants i ciclistes tenen preferència- i l'augment de places d'aparcament subterrànies. Entre els redactors del pla de mobilitat de Mataró figura el vicepresident de l'Associació per a la Prevenció d'Accidents de Trànsit, Ole Thorson, que ja ha elaborat a Lleida un estudi sobre la mobilitat en bicicleta.
Mataró va elaborar el seu pla de mobilitat just després de l'aprovació, al juny del 2003, de la Llei de Mobilitat de la Generalitat, el document que estableix "els principis i objectius als quals ha de respondre una gestió de la mobilitat adaptada a la sostenibilitat i la seguretat". La llei indica també quins instruments s'han d'utilitzar per assegurar als ciutadans "una accessibilitat suficient amb mitjans de transport sostenibles".
Entre aquests mitjans figuren, precisament, els plans de mobilitat urbana com el que en el seu moment va aprovar l'ajuntament de Mataró i el que pretén elaborar l'ajuntament de Lleida.