Probablement no es poden ni qualificar com a ‘brots verds’ ni com a xifres que permetin ser optimistes. Però el nou Informe de Conjuntura Econòmica, entre el mar de dades negatives habituals dels darrers anys, presenta alguns indicadors tímidament positius. Els més destacats són el repunt del nombre de llicències d’activitat concedides, un 15% més que l’any passat, així com l’augment dels permisos d’obres menors, que fan referència bàsicament a la rehabilitació d’habitatges. Malgrat tot, l’Informe, que analitza el conjunt d’indicadors socials i econòmics referents a la ciutat fins al tercer trimestre del 2011, torna a posar de manifest els estralls que la crisi està provocant a la ciutat.
Els responsables de l’Informe, que elabora el Servei d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament i que es va presentar ahir dijous, consideren que aquest repunt en les llicències d’activitat corresponen principalment a les persones que s’han quedat sense feina i han apostat per capitalitzar l’atur per obrir el seu propi negoci, com ara bars o petits comerços. “Vist des de l’aspecte positiu, demostra la capacitat d’emprenedoria i reciclatge dels mataronins”, va explicar la regidora d’Administració i Atenció Ciutadana, Carolina Soler. Pel que fa a les llicències d’obres menors, durant el 2011 se’n van atorgar un total de 217, un 30,9% més que l’any anterior. Des de l’Ajuntament apunten que aquestes dades demostren que la rehabilitació és una alternativa viable per redirigir l’activitat econòmica de les empreses constructores i intentar recol•locar el gruix d’aturats d’aquest sector.
L’activitat econòmica, però, segueix paralitzada a la ciutat, víctima de la situació de crisi. La prova més evident és que l’atur no para de créixer. A finals de 2011 eren 13.739 els mataronins sense feina. Un increment interanual del 10,8%, que elevava la taxa d’atur al 20,5%. Això significa que Mataró segueix sent la ciutat de més de 50.000 persones de la província de Barcelona amb un major percentatge de persones desocupades. La davallada de l’ocupació en el període que analitza l’estudi va ser d’un 5,5%, 2 punts per sobre de la mitjana de Catalunya. Durant el 2011, les empreses mataronines van realitzar 26.220 contractacions, 1.228 menys que l’any anterior. Només el 12,1% dels contractes van ser fixos. A més, es van autoritzar un total de 36 expedients de regulació d’ocupació a la ciutat, que van afectar un total de 396 treballadors, un 43,5% més que el 2010.
Entre els sectors que perden ocupació, hi segueixen figurant la construcció i el tèxtil i la confecció. El sector serveis també ha estat víctima de la conjuntura, amb la pèrdua de 99 assalariats en l’administració pública i de 153 en el sector sanitari. Aquestes dades es vinculen directament a les polítiques de retallades que ha afectat els serveis públics. Entre les poques dades positives, destaca el lleuger augment en l’ocupació en el sector del comerç a l’engròs i al detall.
Contractes indefinits i temporals
Un dels aspectes més interessants d’aquest Informe de Conjuntura Econòmica és el capítol monogràfic dedicat a la temporalitat dels assalariats mataronins. Segons les dades que se’n desprenen, el 77,4% dels assalariats residents a Mataró tenen contracte indefinit. Una xifra força superior a la dels anys anteriors, previs a la crisi, ja que la pujada de l’atur ha afectat sobretot els contractes temporals. La temporalitat és molt superior entre les franges d’edat més joves, mentre que la majoria de contractes indefinits se situen en la indústria.