L’Ajuntament de Mataró s’ha dotat d’un instrument per combatre l’existència de pisos buits injustificadament. Són aquells habitatges desocupats de manera permanent durant més de dos anys sense una causa que ho permeti. La manca de pisos per al lloguer social –per a aquelles famílies excloses de l’accés a l’habitatge- i el problema de les ocupacions il·legals són els dos fenòmens contra els quals es vol lluitar.
Preveu sancions de fins a 18.000 euros per als propietaris que tinguin un pis buit de manera injustificada
El ple de desembre va aprovar definitivament l’Ordenança municipal reguladora del procediment sobre verificació d’habitatges buits. Preveu sancions de fins a 18.000 euros per als propietaris que tinguin un pis buit de manera injustificada durant aquests dos anys o més i no col·laborin. Com a causes justificades, s'inclouen el trasllat per raons laborals, el canvi de domicili per situació de dependència, i que la propietat de l'habitatge estigui sota algun litigi judicial.
Entitats financeres i grans tenidors
L’ordenança preveu prioritzar les inspeccions a pisos buits de "grans tenidors", aquells que tenen més de 1.280m2 en propietats immobiliàries. Per er-ho, es crearà un equip d'inspecció que validarà si els pisos estan buits injustificadament per obrir-ne expedient. Mataró compta amb uns 3.800 pisos buits, un 25% dels quals en mans d’entitats financeres i la resta propietat de “grans tenidors” que, amb voluntat especulativa, prefereixen no posar-los al mercat.
Un 25% d'aquests pisos, segons dades de l'Ajuntament, estan en mans d'entitats financeres, però la gran majoria pertanyen a particulars, definits com a "grans tenidors": propietaris que els han adquirit amb voluntat especulativa i que, per aquest motiu, prefereixen de moment no posar-los al mercat.