Makeba recull el premi de mans de Marina Bru

J.Vives/V. Bueno

Makeba crida a no oblidar-se d'Àfrica en recollir el premi per la pau

La cantant i activista africana, visiblement emocionada, va oferir als assistents una cançó en agraiment pel guardó que li ha entregat l'entitat ANOUE

"Només he intentat fer el que se de la millora manera". Visiblement emocionada, la cantant i activista africana Miriam Makeba, coneguda popularment com Mama Àfrica, va agrair el premi que li ha concedit d’Associació per a les Nacions Unides (ANUE) fent, precisament, allò que sap fer: cantant. La veu fràgil i tremolosa del seu discurs va donar pas a una extraordinària força vocal quan Makeba va regalar als presents la cançó que, segons va explicar, acostuma a “cantar quan se sent sola per sentir-se millor”. Mama Àfrica, que va tancar el seu discurs amb un emotiu "siusplau, no ens oblideu", va vessar més d’una llàgrima durant l’acte d’entrega d’aquest guardó amb el que ANOUE ha volgut reconèixer una vida plenament dedicada a la lluita per la llibertat, contra l’apartheid i en pro de la igualtat de la dona, tant al seu país, Sud-Àfrica, com des de l’exili en el qual va viure trenta anys. Així es va recordar en l’acte celebrat dimecres, dia 16, en un Monumental ple a vessar. L’alcalde, Joan Antoni Baron, va presidir aquest acte que també va comptar amb la presència del delegat de Cooperació al desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Jordi Labòria, així com la presidenta i el secretari d’Anoue, Marina Bru i Joan Soler. En el públic, a banda dels regidors de l’Ajuntament i representants de diverses entitats solidàries de la ciutat, també s’hi va poder veure l’alcalde d’Argentona, Pep Massó, i l’exconseller d’Habitatge, Salvador Milà, entre d’altres personalitats.

Durant l’acte, en el qual es va destacar la sensibilitat de Makeba, el seu compromís en la lluita per la igualtat i els drets humans i també la seva aportació a la música africana, també es va llegir el manifest elaborat pel grup d’Ajuntaments per la Pau amb el qual es fixa el compromís del món local per treballar en la “recerca permanent” de la pau. Baron, al final de l’acte, es va referir a aquest mateix compromís abans d’explicar, saltant-se el guió establert, que havia decidit no fer-li a l’homenatjada el regal que tenia previst i canviar-lo per una figura d’en Robafaves, amb el que Mataró vol simbolitzar el missatge del “no n’hi ha prou” de treballar per la pau. Després dels parlaments, va tenir lloc una actuació de l’Agrupació Musical de l’IES Alexandre Satorras. El premi que ha rebut Makeba està dotat amb 18.000 euros.

Llibertat econòmica
Abans de l'acte, Makeba va oferir una roda de premsa al vestíbul del Monumental. La cantant i activista va parlar de diversos temes, entre ells la situació de la població negra a Sudàfrica. "Des de l'any 1994 hem assolit un nivell de llibertat que mai havíem tingut", va destacar, tot i matisar que "encara queda un llarg camí per recorrer". "La majoria de la població sudafricana no nota aquesta llibertat perquè viu en condicions de pobresa. El que cal ara és aconseguir la llibertat econòmica", va assegurar. Makeba va destacar que el Primer món està obligat a ajudar el Tercer Món. "És de justícia que torni tot allò que ha agafat", va apuntar. La cantant va assegurar que l'ajuda arriba. "Però sempre se'ns marca com utilitzar aquesta ajuda, enlloc de donar-nos autonomia per fer-ho nosaltres mateixos".

Makeba també va parlar de la combinació de la seva carrera musical amb el compromís social. La cantant va recordar que va ser "la primera artista" que va haver d'exiliar-se de Sudàfrica. Va marxar als Estats Units, on "mai parlava de l'Apartheid", però la situació que es vivia al seu país d'origen la va "forçar" a comprometre's. "La gent sentia curiositat pel que passava a Sudàfrica, em preguntava coses i jo explicava l'opressió que patíem. Jo no parlava de política, mai hi he entrat en això. Però si el que deia es va convertir en una veritat política, és simplement perquè era veritat". Per últim, Makeba es va mostrar molt satisfeta per rebre el premi d'ANUE. "Em pregunto com pot ser que a Mataró, que està tan lluny de casa meva, m'hagin reconegut a mi. No tinc resposta, però aquest reconeixemet em fa molt feliç". I a demanda dels periodistes, va fer us de la seva emotiva i poderosa veu per cantar a capella el tema "Oh so alone".

Etiquetes: