Contra el masclisme, la LGTBfòbia i el racisme. Per plantar cara a l’extrema dreta. Amb aquest propòsit s’ha presentat el manifest ‘Mataró x totes’, que lidera Unitat Contra el Feixisme i el Racisme i que compta d’entrada amb una quarantena d’adhesions entre entitats, associacions i partits. El manifest vol sumar suports i reforçar un front ampli i plural per la convivència i la cohesió a la ciutat en un moment en que, com passa amb altres crisis, els discursos d’exclusió i odi s’estan estenent.
Els signants del manifest unitari hi asseguren que “Volem una ciutat de convivència i cohesió, una ciutat on les diversitats noestiguin amenaçades i estigmatitzades, siguin culturals, religioses, d'orientació sexual, identitat de gènere, etc. Volem remarcar el nostre compromís amb la pluralitat d'identitats personals i col·lectives que conformen Mataró. Per la convivència en la diversitat”.
El manifest, al que donen suport partits i grups polítics d’ampli espectre, des de l’esquerra independentista al PSC i Junts per Mataró, passant per associacions veïnals o entitats culturals, demana el respecte dels drets de totes les veïnes de Mataró demanant per a totes elles habitatge digne, sanitat universal, inserció laboral i educació. No deixen de ser temes molt recurrents en l’actualitat i el dia a dia. El manifest proposa consensos bàsics en tots ells per frenar el discurs de l’extrema dreta. Respecte l’habitatge, per exemple, vol que es tracti “des d'una perspectiva social i no mercantilista, garantint una llar a totes les famílies i persones vulnerables” o també aposta per aspectes variats com el consum responsable o la mobilitat sostenible. També s’hi aposta per la cultura com “un element cohesionador i de creixement social. Per això és important invertir-hi tots els recursos necessaris per a garantir-ne l'existència i fer-la accessible a totes les veïnes: un teixit associatiu fort és una ciutat viva, per a totes, on val la pena viure-hi.”
Barrar el pas a l’extrema dreta
El manifest assegura que “en moments de crisi socioeconómica i sanitària, com l’actual, l’extrema dreta aprofita l’odi i la mentida per a dividir i fragmentar la societat. Hem d'evitar caure al parany del populisme de l'extrema dreta, ja que és aquí on resideix la seva força i on centren el seu discurs. Per això, cal evitar dialogar amb qui no parteix d'una bases democràtiques i de respecte mutu”. Proposen doncs un cordó sanitari contra els discursos d’odi.
Els signants reconeixen les seves diferències i divergències però asseguren que “entenem que la convivència i el respecte és la base de tota societat democràtica. En aquest sentit, creiem que l’extrema dreta no compleix amb aquests principis cohesionadors, ja que basa el seu discurs en l'odi”. Per això les entitats firmants s’uneixen i es comprometen “en la lluita contra l'extrema dreta i totes les organitzacions que la representen, ja que aquesta no vetlla per una ciutat cohesionada, plural i diversa”.