La revolta generada ara fa un any pels joves dels barris perifèrics de les diferents ciutats franceses va ser el tema de la conferència que va oferir el sociòleg Danilo Martuccelli el passat dia 16 a Mataró. La conferència estava estructurada en nou punts diferents, explicant el que va passar a França durant aquells 23 dies, perquè va passar, qui ho va organitzar, entre d'altres temes.
Durant la conferència, Martuccelli va criticar la manera desastrosa en què va dur a terme el govern francès la gestió de la comunicació política. En canvi, la gestió d'alcaldes va està molt ben controlada i va ser molt positiva, segons va afirmar. El sociòleg va donar molta importància a les conseqüències dels disturbis, que van causar grans danys materials a automòbils, administracions públiques i centres escolars.
Martuccelli va fer referència a la tensió que hi ha entre els joves de barris perifèrics i la policia. Aquesta relació entre policies i joves adolescents és un fenomen fonamental per la societat, i el sentiment d'aïllament urbà és molt fort, va comentar. Segons Martuccelli, sempre existeixen i existiran revoltes per diferents motius, i sempre tindran les seves conseqüències i explicacions. Hi ha un odi social, és a dir, un sentiment poc profund rebut per la societat, va comentar Martuccelli.
El sociòleg també va explicar que els joves reclamaven reformes per millorar la vida de l'estudiant i el seu futur, però la resposta per part del Govern Francès va ser escassa i insuficient, i que, segons la percepció dels ciutadans, tot ha quedat igual.