Mataró apujarà l’Impost de Béns Immobles, el principal tribut que recapten els Ajuntaments durant tot l’actual mandat fins el 2027. Ho farà fins a un 20%, repartint els increments de forma descendent. És el detall del pacte assolit entre el govern municipal del PSC i En Comú Podem i el seu nou soci d’estabilitat: Junts per Mataró. Aquest dimarts s’ha signat l’acord tripartit d’estabilitat pressupostària que, de complir-se, aplana i molt el panorama municipal dels propers exercicis.
L’augment de l’IBI no és cap sorpresa. La capital del Maresme es troba en una tessitura idèntica a la de la gran majoria de municipis i de fet els propis regidors Miquel Àngel Vadell i Sergi Morales ja advertien dies enrere de la necessitat d’unes ordenances fiscals a l’alça. Coneguda la situació i compartit el diagnòstic amb la resta de grups municipals de l’Ajuntament, faltava saber el detall numèric de l’augment que depenia de les negociacions. Les del govern amb Junts per Mataró han estat fructíferes i han donat com a resultat un augment sostingut però descendent al llarg del mandat.
D’acord amb aquest text, Mataró apujarà l’IBI sense sobrepassar la barrera del 20% durant tot el mandat. Els augments acordats són:
- Any 2024 - 7%
- Any 2025 - 5%
- Any 2026 - 4%
- Any 2027 - 4%
Com a contrapartida a l’esforç que es demana a la ciutadania, l’acord entre govern i Junts també suposa un esforç de racionalització de l’estructura i els serveis municipals. “Si demanem un esforç al ciutadà, també l’ha de fer l’Ajuntament”, ha dit Alfons Canela, líder de Junts a l’Ajuntament.
Mantenir la cartera de serveis
L’augment de l’IBI, que anirà en paral·lel a l’obligat de taxes com la de la brossa (que legalment depèn de la prestació i el contracte) l’aproven els tres grups que asseguren majoria absoluta del Ple amb el benentès de poder mantenir l’actual cartera de serveis municipals i davant la cojuntura d’augment de costos generals i la incertesa econòmica. Amb l’augment acordat del 20%, segons el text compartit, l’impost se situarà al 60% del seu recorregut fiscal potencial.
I és que, segons recullen, Mataró partia d’un IBI per sota de la mitjana de ciutats similars tant del rebut mitjà com del tipus aplicat i la seva pressió fiscal.