El govern de Mataró ha presentat el pla que vol engegar a partir del mes de gener de 2019 per millorar el servei de Mataró Bus. Aquest passa per diversos canvis que es resumeixen en augmentar la freqüència de pas dels vehicles, recuperar serveis de cap de setmana que no s'estan donant a dia d'avui i connectar millor zones on no s'arribava fins ara, com TecnoCampus i Rengle, o fer-ho de manera més directa com passarà entre Rodalies i l'Hospital de Mataró. L'alcalde, David Bote, va explicar en roda de premsa amb el regidors de Serveis Centrals, Juan Carlos Jerez, la proposta que han fet als grups municipals en Comissió Informativa dins de la Gestió de l'Espai Públic. Ara tocarà debatre i treballar per tirar endavant un projecte definitiu per l'any vinent.
El nou servei de transport públic vol prioritzar, segons Bote, un sistema "eficaç i eficient", amb una oferta competitiva per als mataronins i mataronines. Això passa per tant per diversos canvis en les línies. "La Línia 4 i 7 recuperaran el servei de cap de setmana que no tenien fins ara, i volem ampliar el traçat de la línia 3 per arribar fins el TecnoCampus". També es potenciarà la línia 5 modificant el seu recorregut perquè sigui "la connexió entre hospital i Rodalies". Tot això gràcies a passar de 20 vehicles actuals a més de 30.
La idea que tenen amb aquest nou projecte és la de reduir el temps d'espera entre autobusos. Les dades presentades parlen de passar de la mitjana actual de 21 minuts entre setmana, 30 minuts els dissabtes i 42 minuts els diumenges i festius a quelcom molt més àgil: 15 minuts en laborables, 20-25 minuts dissabtes i època estival i 30 minuts diumenges i festius.
Segons va relatar l'alcalde, es tractava d'un projecte que tindria un pressupost de 3,8 milions d'euros a l'any, un 14% més del que està licitat actualment. Un augment que es fa pensant en Mataró Bus com "una aposta importantíssima; és un element estratègic per a la ciutat, un instrument per cohesionar-la". També hi ha dues propostes més relacionades amb aquest projecte: una, oferir una targeta de 10 viatges dins de Mataró a un preu de 8,25 euros, més barata que la T-10 del transport metropolità; l'altra, la instal·lació d'escales mecàniques per millorar l'accés al transport, tot i que no s'ha especificat en quins punts es podrà trobar.
Un model de governança diferent
L'Ajuntament també proposa canviar el model de governança de tal manera que la implicació de l'empresa que tingui la concessió sigui més elevada durant els deu anys previstos (2019-2028). Fins ara, si el sistema no funcionava, qui pagava el dèficit del model era el consistori. Això canviarà i es farà una societat mercantil d'objecte únic on "el risc corre a càrrec de l'operador, no de l'ajuntament". El seu objectiu, segons el pactat en el futur contracte, serà procurar mantenir o millorar el número d'usuari. L'Ajuntament formarà part d'aquesta empresa de nova societat amb un 5% que ha de servir per "tenir una pota dins de l'empresa i poder fer un control des de dins", va explicar Jerez.
En aquest punt, l'ajuntament realitzarà les inversions en forma de compra d'autobusos a partir de 2019 i la renovació de la flota s'anirà fent amb vehicles híbrids. Per tant, la participació de l'ajuntament és la d'aportar la flota d'autobusos. Es crearà un òrgan específic per al control de gestió del servei, una comissió específica de seguiment de Mataró Bus i s'incorporaran models de memòria de gestió i quadre d'indicadors de seguiment revisables al llarg de la concessió.