Mataró busca als Estats Units el finançament necessari per instal·lar al Port de Mataró un nou varador per a la reparació d’iots de mitjana i gran eslora. Amb aquest objectiu, una delegació local té previst viatjar la setmana que ve al Sud de Florida per contactar amb inversors interessats a obtenir la concessió per a la construcció i explotació d’aquest varador que tindria servei de Refit & Repair per a iots d’entre 30-60 metres d’eslora. La delegació estarà formada pel regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, el gerent del Consorci del Port, Joan Bellavista, i el director general del TecnoCampus Mataró-Maresme, Jaume Teodoro. Rey i Bellavista han explicat els detalls d’aquesta expedició en una roda de premsa celebrada al mateix Port de Mataró aquest dijous, dia 11.
El varador de que es vol construir se situarà a la zona de la platja de Pekín, un espai qualificat com a zona portuària i que queda ubicada just al costat de l’actual zona de reparacions que ja funciona al Port de Mataró. El varador oferirà el servei de Refit & Repair, que consisteix en la transformació d’embarcacions ja sigui per actuacions de manteniment, reparació o per la incorporació de millores tecnològiques o decoratives, pot resultar atractiu per a les empreses americanes del sector, que actualment no disposen d’instal•lacions d’aquesta mena a l’arc mediterrani. El projecte de Mataró resultaria també singular perquè, a hores d’ara, aquests serveis per a iots de mitjana i gran eslora l’ofereixen empreses europees al Port de Barcelona, Palma de Mallorca, València i la Costa Blava francesa. A Masnou i Arenys també hi ha serveis de Refit & Repair, però per a iots de petita eslora. Entre els potencials del Port de Mataró destaca precisament la proximitat geogràfica i la complementarietat a Barcelona, una destinació que ha anat en augment per als propietaris de iots de mitjana i gran eslora.
Segons ha explicat Miquel Rey, la idea és desenvolupar les possibilitats del Port de Mataró en dues fases, la primera de les quals passaria per la construcció del nou varador, actuació per a la qual ja es disposa dels permisos necessaris. La inversió total prevista és de 90 milions d’euros dividits en dues fases i l’operació revertiria a la ciutat estimulant activitats complementàries com la comercial, la restauració, l’allotjament i els serveis complementaris tant per als propietaris dels iots, de gran capacitat adquisitiva, com per a la tripulació i el personal que treballaria directament o indirectament en l’empresa de Refit & Repair. A tall d’exemple, Bellavista ha explicat que un iot de mitjana eslora que costi 10 milions d’euros podria deixar a la ciutat un 10% d’aquest cost.
Rey, per la seva banda, ha assegurat que ja hi ha quatre possibles operadors interessats en aquest projecte. En el viatge de la setmana vinent a Florida, la delegació mataronina mantindrà entrevistes a la Broward Alliance, la Trade Commissioner Office, l’Economic Developement Corporation, l’empresa Rybovich i la Marine Industry Association, entre d’altres. Les reunions tindran lloc a la zona de Fort Lauderdale, una ciutat d’uns 183.000 habitants coneguda com la Venècia d’Amèrica per la quantitat de canals que la travessen, on el sector nàutic té un pes econòmic important. El programa també inclou cites programades als comptats de Miami Dade, Palm Beach i Manatee.