La Festa al Cel de 2015. Foto: Daniel Ferrer

Vern Bueno Casas

Mataró cancel·la la Festa al Cel

La manca de patrocinadors privats que sufragin part del cost de l'esdeveniment ha obligat el consistori a renunciar a l'edició d'enguany, la tercera que s'havia de celebrar a la capital del Maresme

Mataró deixarà d'acollir la Festa del Cel aquest 2016. El govern municipal ha convocat una junta de portaveus i una roda de premsa d'urgència aquesta tarda per informar sobre el futur de l'esdeveniment. Segons ha pogut saber capgros.com, el consistori ha tingut dificultats per assolir el finançament privat suficient per poder garantir la viabilitat econòmica de la festa, un element que era prioritari per al govern sociovergent.  

El mes d'abril passat l'Ajuntament va anunciar que tenia patrocinadors per pagar un 25% de la Festa, però que en buscava més

La capital del Maresme havia d'acollir el proper mes de setembre la tercera edició de la Festa al Cel, esdeveniment que té lloc a la ciutat des del 2014. Acollir-lo va ser una aposta del govern encapçalat llavors per CiU en solitari, després que es deixés de celebrar a Barcelona a causa de problemes tècnics i de sorolls. El nou executiu sorgit de les eleccions municipals de 2015, integrat per PSC i CiU, va decidir mantenir la Festa al Cel a la ciutat, malgrat que els socialistes havien criticat en campanya electoral l'elevat cost de l'esdeveniment i considerat que hi havia altres prioritats a la ciutat. 

Cost total de 520.000 euros

La condició establerta pels dos socis de govern per celebrar la tercera edicio de la Festa al Cel era que s'aconseguissin prous recursos provinents de patrocinadors privats que fessin sostenible l'esdeveniment per a les arques públiques. El mes d'abril passat la regidora de Promoció Econòmica, Dolors Guillén, va afirmar que el consistori comptava que diverses empreses privades podrien sufragar un 25% del cost de l'acte, xifrat en 520.000 euros, però que seguien a la caça de més patrocinadors. L'objectiu era arribar com a mínm al 50% Tot apunta a que aquest procés ha estat infructuós i que la xifra finalment assolida ha estat insuficient perquè el govern s'hagi decidit a tirar endavant aquesta tercera edició. L'any passat la inversió de 100.000 euros per part de Mataró Parc, principal espónsor de l'acte, va ajudar a salvar-lo, però en cap moment s'ha confirmat que el centre comercial hagi decidit patrocinar-lo de nou enguany. 

Balanç del 2015

L'any passat, un total de 123.000 visitants van assistir a la festa durant el cap de setmana de setembre en que es va celebrar, 30.000 dels quals eren de fora de Mataró. Segons el balanç fet per l'Ajuntament, l'impacte econòmic va ser d'1,2 milions d'euros, a raó de 14,5 euros de mitjana per persona. ​Els establiments comercials i de restauració van augmentar la facturació un 64,5, les pernoctacions en hotels i càmpings van créixer en un 15,1%, i l'impacte mediàtic, mesurat en la presència en mitjans de comunicació no locals, es va valorar en 938.000 euros. 

L'any passat 123.000 visitants van assistir a la festa, 30.000 d'ells de fora de Mataró

El mes d'octubre passat, en la roda de premsa de balanç, l'Ajuntament va confirmar que hi hauria una tercera edició enguany. Però el llavors regidor de Promoció Econòmica, Miquel Rey, ja va dir que havien d'augmentar la inversió privada perquè costés "el mínim possible al consistori". L'alcalde, David Bote, no va posar xifra a la despesa màxim que l'Ajuntament estava disposada a posar. "Cal pensar en positiu, tenim per primer cop nou mesos per preparar-la i estic convençut que després de l'èxit de la segona edició ens permetrà trobar mésinversors privats", va afirmar llavors. 

Front comú contra la festa

Durant els següents mesos va créixer la campanya en contra de la festa per part dels partits d'esquerres amb presència al consistori (ERC, VOLEMataró, CUP i ICV-EUiA) A aquestes formacions s'hi van sumar més d'una trentena d'entitats que van firmar "Festa al Cel? No gràcies", contrària a l'esdeveniment. Entre els signants hi havia des d'entitats com la Federació d'Associacions de Veïns o  Unió de Pagesos fins a col·lectius com Som Energia, els advocats de Col·lectiu Ronda o una llista de negocis privats entre els quals hi ha el restaurant Can Margarit (teòric beneficiari de la festa ja que és al Passeig Marítim), Celler Castellví o Pneumàtics Vilomara. El magre balanç econòmic de les dues edicions anteriors, la presència d'aeronaus militars en els espectacles, els problemes de caire mediambiental que genera l'esdeveniment i la falta d'arrelament del mateix a la ciutat, sense tradició aeronàutica, eren les principals crítiques vers la Festa al Cel d'aquesta plataforma, que aquest dimarts haurà vist com la seva reivindicació s'ha fet realitat. 

Etiquetes: