Mataró té la taxa d’atur absoluta més elevada d’entre els municipis de més de 50.000 habitants que hi ha a Catalunya. Aquesta és una de les dades que es pot extreure del Mapa d’atur de 2009, estudi elaborat per Comissions Obreres. En l’informe es pot veure com la capital del Maresme va tancar l'any passat amb una taxa del 15’4%, superior a la segona ciutat de les característiques de Mataró: Mollet amb el 14’7%. La dada mataronina supera amb escreix la mitjana de les ciutats amb més de 50.000 habitants, que es troba en l'11’5%. Entre les poblacions més grans de 10.000 habitants, Mataró és la desena en taxa de desocupats. A la comarca del Maresme només hi ha dues poblacions, Tordera i Pineda de Mar, que tenen unes dades superiors a la de la capital: 15’5% i 16% respectivament. Ambdues viles formen part del gruix de ciutats d’entre 10.000 i 50.000 habitants, que és on es concentra més situació d’atur.
La capital del Maresme supera totes les mitjanes de les que participa. Per àmbits territorials, l’àrea Metropolitana de Catalunya suposa un 11’5% en incidència d’atur, gairebé quatre punts menys que Mataró. A més, el Maresme es troba amb un 10’8% situada com a setena comarca amb més atur absolut acumulat el 2009. Això sí, se situa en la part baixa a nivell de variació interanual entre 2008 i 2009. Va créixer un 48’1%, el que significa passar de 21.523 desocupats a 31.878. La mitjana catalana en aquest aspecte és d’un augment del 53’3%. Aquest contrast es deu a que tot i no ser de les que més ha crescut d’un any a altre, el Maresme ja tenia una taxa de desocupats superior a la mitjana.
Segons membres de CCOO encarregats de l’estudi, la taxa d’atur absoluta té com a característica el fet de ser calculada a partir de la divisió del nombre total de persones registrades com a aturades i la població de quinze a més anys. Això provoca que el nombre de desocupats es divideixi per un univers més gran de gent inactiva que el que representa les dades de l’observatori del Mercat de treball de Mataró (pren com a vàlida la franja entre 16 i 64 anys). Per això, segons aquest estudi Mataró va acabar amb un 15’4% de taxa d’atur i les dades ofertes per L’Observatori del mercat de treball de la capital del Maresme la situava en el 19’5%.