A Mataró, un de cada quatre habitatges té almenys un gos. Es calcula que a la ciutat hi ha aproximadament uns 14.000 cànids, quelcom que la situa com el municipi amb la taxa de gossos per habitant més elevada de tot l'Estat espanyol.
Es tracta de dades facilitades per l'Ajuntament, que posen de relleu el que qualsevol vianant veu quan passeja pels carrers de Mataró; que hi ha molts gossos, i cada cop sembla que el número vagi en augment. Un fet que té conseqüències molt importants en diferents àmbits, com ara la gestió de l'espai públic i la convivència veïnal, no sempre senzilla quan hi ha animals de companyia pel mig.
Tal i com ja va explicar aquest mitjà en un reportatge específic sobre el tema, Mataró ha convertit el benestar animal en una de les seves prioritats. Quelcom que passa per garantir els drets de gossos, gats, fures i altres animals de companyia, i també exigir un seguit de deures als seus propietaris tant en la cura de les mascotes com en el respecte a la resta de ciutadans.
Una de les mesures més importants per fer front a la presència de més d'una desena de miler de gossos a la ciutat té a veure amb la gestió dels espais comuns. "Aquesta situació ens obliga a repensar i adaptar l’espai públic per donar resposta a aquesta realitat”, explica la regidora de Tinença Responsable i Benestar Animal de l’Ajuntament de Mataró, Marta Moya. Una estratègia que passa, entre d'altres, per la creació d'arees recreatives per a gossos, també conegudes com a correcans, que en els darrers anys s'han multiplicat a la ciutat.
Recentment, Mataró ha inaugurat noves àrees d'aquestes característiques al Nou Parc Central, a Rocafonda i a Sant Simó. Mataró compta actualment amb vuit àrees recreatives per a gossos repartides per la ciutat i properament n’obrirà quatre més. A banda, a diferents punts de la ciutat hi ha espais on, en determinades hores i circumstàncies, els gossos poden passejar lliurement, sense lligar (excepte els considerats de raça perillosa, que sempre han d'anar lligats i amb morrió).
Aquest disseny d'espais recreatius s'està duent a terme amb 'objectiu que cada llar mataronina en tingui un a menys de 500 metres. La ubicació s'ha decidit també en base a un procés participatiu que ha servit per prendre el pols a l'opinió ciutadana, detectar usos consolidats d'espais com a zones d'esbarjo per a gossos i comprovar que no hi haguessin queixes veïnals dels entorns.
Mataró, d'altra banda, compta amb una Ordenança municipal sobre la tinença responsable i control dels animals domèstics, a la qual s'hi suma la llei estatal aprovada el 2023 de protecció dels drets i el benestar dels animals, amb punts encara pendents de desenvolupar com ara el Curs de responsabilitat civil per a tenir gos. Aquest seguit de normatives estableixen un seguit d'obligacions per als propietaris de mascotes de cara a garantir-ne el benestar i afavorir la convivència veïnal.
Per resoldre dubtes en aquest sentit, Mataró compta amb L’Oficina de Tinença Responsable i Benestar Animal (OTRIBA), que es va crear l’any 2018. Des d’aquest organisme s’ofereix atenció especialitzada telefònica a persones amb dubtes amb relació a la tinença responsable d’animals i el seu benestar. I de cara a fer complir les normes, patrulles de paisà de la Policia Local vigilen de manera periòdica que els amos de gossos recullin i llencin a les escombraries habilitades les defecacions dels seus gossos, que dilueixin els orins amb aigua, que els animals vagin ben lligats si no estan en els correcans, o que estiguin censats, entre d'altres.