Imatge d'arxiu d'un Ple municipal

capgros.com/ACN

Mataró clama contra la planificació escolar 'imposada' per Ensenyament

L'Ajuntament de Mataró crea una comissió per intentar recuperar les places d'escola pública al centre de la ciutat

Mataró va tornar a mostrar ahir dimecres, dia 26, el seu rebuig a la planificació escolar prevista pel Departament d'Ensenyament per al pròxim curs 2013-2014 a la ciutat. Ho van fer en el Ple extraordinari monogràfic sobre educació convocat pel govern a petició dels grups de l’oposició. El principal objecte de les crítiques va ser la supressió de la segona línia de P3 de l'escola Joan Coromines, que xoca amb la manca de places d'escola pública al centre de la ciutat, on 54 famílies s'han quedat sense plaça. Els grups municipal ho consideren una "imposició" per part del Govern. Per això, van aprovar unànimement crear una comissió de treball en el sí del Consell Escolar Municipal. Aquesta comissió elaborarà una proposta pròpia de planificació escolar per elevar-la als Serveis Territorials d'Ensenyament i que es pugui "reconduir" aquesta situació.

Al centre de Mataró hi ha 204 famílies que han sol·licitat una plaça de P3 en una escola pública. En canvi, les places disponibles són només 150. Una situació així genera tensió entre les famílies, però en el cas de Mataró ho consideren especialment greu ja que tot i aquesta mancança de places, la Generalitat ha suprimit una línia de l'escola Joan Coromines. Actualment només s'hi podem matricular 25 alumnes, mentre que el nombre de sol•licituds que es varen rebre era de més de 40. En el Ple extraordinari celebrat dimecres 26, PSC, ICV-EUiA i la CUP van denunciar que aquesta planificació només beneficia les escoles concertades, on sí que s'han guanyat places. La portaveu socialista en aquesta matèria, Consol Prados, va recordar que s'ha augmentat la ràtio fins als 28 alumnes per aula.

El portaveu de la CUP, Xavier Safont-Tria, creu que aquest planejament "només es comprensible des d'una òptica neoliberal" i denuncia que el Govern s'hagi "carregat" l'oferta pública educativa del centre de la ciutat i obligui les famílies a matricular els seus fills a la concertada si no volen haver de dur-los a una escola molt allunyada del seu entorn de residència.

Des d'ICV-EUiA defensen que el centre de Mataró tingui vuit línies d'escola pública, i no sis com hi ha en l'actualitat, per donar resposta a la demanda dels pares. L'ecosocialista Conxita Calvo assegura que la llibertat d'elecció de centre que es volia garantir amb la zona única escolar "ha quedat en paper mullat perquè als pares que trien no se'ls fa cas", en al·lusió a les famílies afectades per la retallada a l'escola Joan Coromines.

El PP, per la seva banda, també va reclamar que es mantingui la segona línia de l'escola Coromines i va reivindicar la llibertat dels pares de poder escollir el model educatiu que vulguin per als seus fills, sigui quin sigui. El portaveu popular, José Manuel López, assegura que l'educació "és el llegat més important que espot deixar a les noves generacions" i se suma a la crida de la resta de partits per treballar conjuntament en aquesta línia.

Relacions difícils amb el departament d’Ensenyament
El govern municipal de CiU ha posat en evidència les difícils relacions amb els seus socis del Departament d'Ensenyament: "No entenem perquè s'ha tancat la línia del Coromines", va etzibar el regidor d'educació, Pere Galvany. El regidor reconeix que aquesta planificació "perjudica" l'oferta educativa al centre de la ciutat i assegura que continuarà reclamant l'ampliació de places d'escola pública en aquest entorn.

En una línia dissonant amb la resta del plenari, el grup de PxC ha vestit el seu discurs d'atacs al col·lectiu d'immigrants. Aquest fet que ha provocat que els pares de l'escola Joan Coromines que han assistit al saló de plens per seguir el debat abandonessin la sala quan intervenia la regidora Mònica Lora. 

Etiquetes: