Mataró comença a comptar quants usuaris té el carril bici. Foto: Cugat C.

Cugat Comas

Mataró comença a comptar quants usuaris té el carril bici

L’Ajuntament instal·la un tòtem automàtic que recompta ciclistes i usuaris de patinet elèctric al carrer Isern amb plaça de Granollers

El tòtem va començar a funcionar dimarts a la tarda i està en període de proves.

Tècnicament se li diu un tòtem i ve a ser un artilugi alt com un ‘mupi’ d’anuncis, electrònic, que fa el recompte al minut del nombre d’usuaris del carril bici. Porta el recompte diari i del total de l’any, que com que acaba de començar és inusitadament baix. És la darrera novetat en matèria de mobilitat a Mataró i s’ubica en un pas estratègic a tocar de la plaça que, a efectes geogràfics i de mobilitat, es pot considerar com el centre neuràlgic de la ciutat: a la plaça de Granollers.

La instal·lació, dimarts, d’aquest tòtem va sorprendre els usuaris del carril bici del carrer d’Isern. De moment és un dispositiu en fase de proves però que es podria repetir en altres punts de l’anella ciclista mataronina. La funció és el recompte d’usuaris i, per tant, possibilita tenir dades exactes de quants ciutadans fan ús de la principal innovació en matèria de mobilitat: la xarxa de carrils específics per a bicicletes i VMP com patinets elèctrics. 

En fase de proves

L’Ajuntament ha instal·lat al carrer de Jaume Isern, a l’alçada de la plaça de Granollers, un tòtem que comptabilitza les bicicletes i patinets elèctrics que utilitzen aquell tram de carril bici. El dispositiu té sensors que permeten detectar el pas d’aquests vehicles de mobilitat personal, i informa amb una pantalla de dades tant del recompte diari com de l’acumulat anual. El tòtem va començar a funcionar dimarts a la tarda i està en període de proves.

El tòtem que recompta ciclistes i patinets. Foto: Cugat C.

 

Segons el propi Ajuntament, d’aquesta manera es disposarà de dades objectives del volum de vehicles que utilitzen aquest carril bici. Altres municipis catalans i espanyols, com Sant Cugat i Santander, o diferents ciutats europees ja disposen de dispositius informatius d’aquest tipus que no només recullen informació sinó que la comparteixen públicament a l’instant, a l’estil dels radars de velocitat que informen de la velocitat dels cotxes a l’instant. 


Estudi abans d’una extensió de la xarxa


S’entén que les dades que recopili aquest tòtem i d’altres que puguin instal·lar-se en punts estratègics de la xarxa ciclable de la capital del Maresme seran claus per als estudis pendents com el Pla Director de la Bicicleta de la ciutat. L’Ajuntament remet a les conclusions d’aquest i d’altres documents la futura expansió de l’anella ciclista a les parts i barris de la ciutat que encara n’estan exemptes i on, per tant, les prioritats de mobilitat segueixen sent les històriques, abans de la innovació per fer vies amb prioritat pel vianant, el transport públic i els usuarus d’aquests carrils exclusius sobre els que ara es disposarà de més dades.