Sou els millors, i us ho heu de creure. Així s'ha dirigit la Núria Carrera, Presidenta delegada de l'Àrea de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, a les desenes de voluntaris mataronins aplegats avui a la Fundació Hospital Sant Jaume i Santa Magdalena de Mataró. Allí s'hi ha celebrat aquesta tarda un acte commemoratiu del Dia Internacional del Voluntariat, avui 29 de novembre, en homenatge a totes aquelles entitats i persones, mai prou reconegudes, que dediquen part del seu temps i esforç de manera altruista a ajudar els més necessitats. A més de la Núria Carrera, han presidit la jornada l'alcalde Joan Antoni Baron, el president de la Fundació Hospital i regidor de Benestar Social, Oriol Batista, i la coordinadora de la Federació Catalana de Voluntariat Social, Francina Alsina.
L'acte l'ha obert precisament la Francina Alsina, representant d'una Federació nascuda el 1989 amb la idea ben clara de què el treball en xarxa és la opció més eficient, i amb l'objectiu de donar relleu a la tasca anònima de milers de voluntaris. Són gent que no busca penjar-se medalles, però sí que vol que hi hagi més justícia, ha assegurat Alsina, qui creu que a vegades la seva feina és incompresa, i per això existeixen els dies com avui, per reconèixer la importància d'aquest col·lectiu. Per demostrar-ho, ha posat sobre la taula les següents xifres, extretes d'una enquesta realitzada per la pròpia Federació: només a Barcelona, un total de 95 entitats formades per 25.000 voluntaris (a més de 3.000 assalariats) havien donat servei a 500.000 persones.
Futur conveni
Seguidament, Oriol Batista ha definit la figura del voluntari com un motor de desenvolupament social, que ajuda de forma desinteressada a aconseguir una societat molt més humana. Batista ha destacat el suport a les iniciatives socials que es dóna des de la Fundació Hospital, que acull un Hotel de 14 entitats sociosanitàries i on hi treballen un total de 151 voluntaris, als quals ofereix formació i seguiment de la seva feina. El voluntariat és i serà sempre una prioritat a la fundació, ha recalcat Batista. El aquest sentit, el regidor ha anunciat que en un futur pròxim la Fundació signarà un conveni amb la Federació Catalana de Voluntariat Social per tal de què les dues entitats puguin sumar esforços.
Formar professionals per què siguin capaços de treballar conjuntament amb els voluntaris, reforçar els hotels d'entitats i captar nous voluntaris; aquestes han de ser les prioritats dels govern locals en matèria de voluntariat, segons ha explicat la Núria Carrera. Parlo de polítiques de primer nivell, ha aclarit. La responsable de Benestar Social de la Diputació de Barcelona ha recalcat que tant el projecte d'Estatut de Catalunya com la futura Llei de serveis socials de la Generalitat reconeixen els drets dels voluntaris a exercir la seva tasca. Les institucions estan reconeixent la vostra existència i promovent la vostra funció, ha dit.
Per últim, l'alcalde de Mataró ha reconegut que si no fos pel voluntariat, hi hauria un munt d'activitats esportives, socials i culturals de la ciutat que no es podrien celebrar. Baron ha explicat que Mataró és una ciutat pionera en la solidaritat, ja que va ser de les primeres en destinar el 0,7% del seu pressupost al tercer món, i ha recordat que l'ajuntament està preparant l'Agenda de la solidaritat, que quan estigui a punt, fixarà una sèrie d'objectius socials d'obligat compliment per la ciutat. Entre aquests objectius, hi haurà la captació de nous voluntaris, ha dit Baron.
Després d'aquest acte de presentació, la jornada de celebració del Día Internacional del Voluntariat ha prosseguit amb la intervenció de voluntaris de diverses entitats i associacions d'ajuda social, que han exposat la manera com treballen, les dificultats amb què topen i el què els reporta la seva tasca, i ha finalitzat amb la presentació de l'exposició itinerant Omple la teva vida de sentit: fes-te voluntari, que s'exposa des d'avui a la seu de la Fundació Hospital.