El gràfic de l’evolució de la tendència del risc de rebrot per Covid-19 a Mataró no enganya i és clar com l’aigua: la corba mataronina està decreixent a un ritme quasi tan alt als que fa cosa d’un mes va servir per disparar-la fins a quedar absolutament fora de control. 693 punts amb les dades del 10 de novembre quan el 22 d’octubre es va marcar un pic de més de 2.100.
La xifra segueix sent molt alta però sembla que el pitjor de la segona onada de Covid-19, a nivell epidemiològic, ja ha passat. El següent objectiu, que si sosté la tendència a la baixa, seria en el decurs d’alguns dies més tornar a estar per sota dels 200 punts, és a dir passar de risc de rebrot ‘molt alt’ a ‘alt’. Cal recordar que des de l’1 d’octubre la capital del Maresme està per sobre del límit de 200.
Tres setmanes a la baixa
Mataró va camí de complir tres setmanes completes amb el risc de rebrot a la baixa i, tant o més important, sembla haver instal·lat definitivament l’Rt per sota d’1: a 0,75 segons les darreres dades. Aquest és el paràmetre clau, el que indica la velocitat de contagi i quantes persones en contagia cada positiu. Quan està per sota d’1, el contagi perd força i a Mataró, dues setmanes després de situar l’Rt pràcticament al 2 (un creixement desmesurat amb el que cada positiu en contagiava 2) per sort estem a punt de fer dues setmanes amb l’Rt per sota del llindar de perill.
Més dades per a l’optimisme: la incidència acumulada a 14 dies, el paràmetre que tarda més a canviar de tendència sembla que per fi va a la baixa i se situa per sota dels 1.000 punts, concretament 918.23. De la mateixa manera que és positiu situar-se en aquests barems, val a dir que per entrar en una situació epidemiològica sota control, aquest indicador ha de baixar de 500. Queda recorregut de millor, doncs.