Mataró destina 6,5 milions d'euros contra la Covid

Vern Bueno Casas

Mataró destina 6,5 milions d'euros a 73 accions contra els efectes de la Covid

La Taula per a la reconstrucció social i econòmica de Mataró, integrada pels grups municipals, sindicats i patronal, fa balanç del seu primer any de vida

Ara fa un any, quan tot just s'havien complert dos mesos de l'esclat de la pandèmia de Covid, Mataró va impulsar la Taula per a la reconstrucció social i econòmica, un organisme integrat pels grups municipals, els principals sindicats i els col·lectius empresarials. El seu objectiu, proposar i dur a terme mesures i accions per combatre els efectes que la Covid tindria en l'àmbit social i econòmic del municipi, a causa de l'aturada forçosa de l'activitat d'un gran nombre de sectors. 

Un any després, amb la pandèmia que comença a estar sota un cert control, ha estat hora de fer balanç del treball que ha dut a terme aquest organisme. El Saló de Sessions de l'Ajuntament de Mataró ha acollit un acte institucional que ha servit per recapitular tota la tasca realitzada. Durant aquests 12 mesos, la Taula ha acordat fins a 73 mesures, les quals ja s'han executat o estan en camí de fer-ho, que han mobilitzat una inversió de 6,5 milions d'euros (2,3 l'any passat i 4,2 aquest 2021). 

L'alcalde, David Bote, ha presidit l'acte, que ha comptat amb la intervenció dels portaveus de tots els grups municipals, dels sindicats CCOO i UGT i de les patronals FAGEM i PIMEC, tots ells membres de la taula. Bote ha assegurat que l'organisme "demostra que som capaços d'unir esforços per sortir d'aquests atzucacs". En el seu balanç, ha recordat que més de 1.500 famílies han rebut suport alimentari, més de 650 negocis i 37 entitats s'han vist beneficiades dels diversos ajuts al teixit social i empresarial. "som conscients que pot no ser suficient i que hi ha gent que ho segueix passant molt malament, però hem de ser capaços de mantenir aquesta feina conjunta", ha reblat. 

El servei de suport alimentari l'entorn, clau per fer front a l'emergència social. Foto: R. Gallofré

En la mateixa línia s'han mostrat tant els sindicats com la patronal. Lluís Torrents, d'UGT, i Gonzalo Plata, de PIMEC, han coincidit en apuntar que Mataró ha estat "un exemple" a l'hora d'unir treballadors, empresaris i polítics en la presa de decisions, pensant en el comú enlloc dels interessos exclusius de cada col·lectiu. Des de la FAGEM, Roser Moré ha celebrat que "davant d'unes necessitats extremes, hi hagi hagut resposta", en una línia similar en la que s'ha expressat Joan Pera, de la PIMEC.

Més crítics han estat els representants dels grups municipals a l'oposició, que també integren la taula. Francesc Teixidó, d'ERC, ha celebrat que es dugués a terme la iniciativa i tota la feina feta sobretot durant els primers mesos. "Hi va haver moltes propostes i molta participació, però al final s'ha acabat reduint a la mínima expressió", ha lamentat Teixidó.

Hi ha hagut ajuts a les empreses i a la contractació

Alfons Canela, de Junts per Mataró, ha reclamat que les accions dutes a termes no serviran per res si l'administració no està a l'alçada. "No funcionarà si no tenim una policia local que funciona, un departament de llicències que es posa al dia o un pla de mobilitat que faciliti el pla d'impuls del centre", ha constatat. 

Entre la setantena llarga d'accions impulsades des de la taula, hi destaquen els juts per a la transformació digital del comerç i la restauració, el suport a la contractació, el projecte Aixequem Persianes, els ajuts a les matriculacions al TecnoCampus, l'atenció a les persones sense llar o l'increment de la dotació alimentària al centre de suport alimentari l'Entorn, entre moltes altres. 

Etiquetes: