L'ajuntament de Mataró ha iniciat dos programes que permetran substituir les sancions tradicionals, fins i tot la presó en cas de determinats delictes, per mesures alternatives preparades perquè repercuteixin positivament tant en la societat com en el propi infractor. El regidor de Seguretat i prevenció, Ramon Bassas, i el de Benestar Social, Oriol Batista, han donat a conèixer avui aquestes dues mesures.
El primer programa està impulsat pel departament de Justícia de la Generalitat i aprofundeix en la possibilitat que dona el nou codi penal de substituir els ingressos en presó de curta durada per alternatives que aportin un benefici a la societat. Així, els penats amb menys d'un any de presó per delictes relacionats amb el trànsit o la violència domèstica (i també, excepcionalment, els condemnats pels mateixos motius amb menys de 2 anys de presó) podran commutar la seva pena per treballs en benefici de la comunitat.
La llista de possibles tasques per al penat es força extensa: neteja de grafits, control i seguiment dels abocaments de brossa incorrectes, suport administratiu a l'ajuntament, tasques de prevenció d'incendis, col·laboració amb els agents de la Unitat d'Educació viària, neteja dels vehicles de la Policia Local, i un llarg etcetra. Cal recordar, però, que aquestes mesures es podran tirar endavant si el jutge ho creu convenient i si el penat ho accepta voluntàriament.
Ramon Bassas ha explicat que l'ajuntament, a més de la via sancionadora, també contempla la via reparadora. El penat, fent una contribució a la societat, pot reparar els danys que ha ocasionat, ha assegurat. Una idea que es contempla des del punt de vista judicial, però també administratiu. L'objectiu únic de l'ajuntament mai és recaptar, sinó reparar ha recalcat el regidor.
Alternatives educatives a les sancions per consum de drogues
El segon programa està dirigit als joves menors d'edat que per primera vegada han efectuat una falta contra la salut pública per consum o tinença de drogues il·legals, i que poden ser objecte d'una sanció administrativa per aquest motiu. La iniciativa, sorgida en el marc del Pla Municipal de Drogodependències i aprovada per la direcció general de Seguretat Ciutadana de la Generalitat, preveu oferir al jove una alternativa educativa al pagament d'aquesta sanció, que pot arribar als 300 euros.
Un cop denunciat per primera vegada (la mesura no té efecte en cas de reincidència), el menor d'edat podrà acollir-se a aquest pla, fet que suspendrà temporalment el procés sancionador. El Centre d'Atenció a les Drogodependències s'encarregarà de confeccionar un programa adequat per al jove infractor en funció del tipus de consum i els factors de risc diagnosticats. Els casos menys greus se solucionaran amb reunions informatives i sessions d'intervenció preventiva; si es tracta d'un consum habitual, el jove haurà d'iniciar un pla de tractament de desintoxicació. En cas de què l'infractor superi el règim alternatiu establert pels professionals, se suspendrà definitivament el procediment sancionador.
Oriol Batista ha explicat que l'objectiu d'aquesta mesura és disminuir els riscos legals, santiaris, educatius i psicosocials associats al consum de drogues i poder connectar els joves afectats a la xarxa municipal sociosanitària, per tal d'apropar-los a programes de prevenció. L'any 2004 es van detectar un total de 97 joves (90 nois i 7 noies) d'entre 11 i 17 anys que havien consumit o posseïen drogues il·legals, la majoria cannabis.