Laura Seijo i Dani Hurtado, regidors de l'Ajuntament de Mataró, durant la presentació dels projectes.

Redacció

Mataró engega projectes per millorar l’atenció emocional d’infants i joves

El programa ‘Escolta Jove’ i el projecte ‘Estàs bé?’ són iniciatives per treballar en la millora del benestar emocional de petits i adolescents

Assessories individuals, grups de vivències compartides, teràpia individual i familiar, una enquesta, xerrades o jornades amb activitats comunitàries són algunes de les accions concretes que es porten a terme des de diferents serveis municipals de la capital del Maresme. El programa ‘Mataró Escolta Jove’ i el projecte ‘Estàs bé?’, en aquest sentit, són dues de les iniciatives de l’Ajuntament per treballar en la millora del benestar emocional d’infants, joves i adolescents. L’objectiu és ajudar i acompanyar infants i joves en la cura de la seva salut mental i la gestió emocional, així com poder ser un agent més en la detecció i posterior derivació d’aquelles persones que precisin de serveis i recursos per millorar el seu benestar emocional o psicològic.

Les dades demogràfiques indiquen que els joves de la ciutat, d’entre 8 i 29 anys, suposen el 24,4% de la població. Després de la pandèmia de la COVID-19 s’ha evidenciat que la salut mental ha estat una de les àrees més afectades de la vida de les persones. Segons una enquesta del CIS sobre salut mental, realitzada al febrer del 2021, es mostra que un 30,3% de la població d’entre 18 i 24 anys ha patit situacions d’ansietat o pànic, enfront del 15,8% de la població total. Els serveis sanitaris s’han vist tensionats per les demandes, no només de malalties físiques, sinó per qüestions relacionades amb la salut mental. Durant el 2020 es van arribar a triplicar les demandes sobre ansietat en comparació al 2019 a Catalunya, i les consultes suïcides i d’autolesions també s’han incrementat exponencialment. 

Escolta Jove

Acompanyament emocional dirigit a persones d’entre 12 i 29 anys. Amb un apropament vivencial del servei a les zones on es troben els i les joves de forma habitual es vol potenciar la perspectiva comunitària i actuar dins de l’àmbit de la prevenció de la salut mental proporcionant a les persones joves espais d’expressió i eines per a poder gestionar les seves vivències i emocions. Les accions concretes que es fan són assessories individualitzades, grups de vivències compartides, càpsules i xerrades sobre temàtiques expressades pels mateixos joves, jornades i activitats culturals i treball amb la comunicació digital.

Estàs bé?

L’alumnat de 3r de primària fins a 4t de l’ESO de 40 centres educatius de la ciutat, tant públics com concertats, ha respost de forma voluntària aquests dies l’enquesta del Projecte 'Estàs bé?'. L’objectiu és poder dissenyar, conjuntament amb els centres educatius de Mataró, noves mesures i mecanismes per promoure el benestar de la infància i adolescència a la ciutat.

D’altra banda, s’ha engegat un programa específic de benestar emocional per a infància i adolescència, amb el suport i el finançament de la Diputació de Barcelona (DIBA), i liderat pel servei de Benestar Social de l’Ajuntament. El programa pretén reforçar sessions de teràpia individual adreçades a infants i també sessions de teràpia familiar per a ciutadania que passa per diferents situacions de vulnerabilitat.

A més a més, en el marc del programa d’acció comunitària que es porta a terme a l’Espai Gatassa, el servei de Benestar Social ha iniciat una proposta d’activitats gratuïtes adreçades a famílies amb infants. Es tracta de xerrades mensuals per donar eines i coneixement a les famílies i que així puguin abordar amb més recursos els temes relacionats amb el benestar emocional.