El Ple de l'Ajuntament ho ha aprovat.

Mataró és la cinquena ciutat catalana més endeutada

En tancar el 2020 el deute se situava en 97 milions d’euros, i només Barcelona, Lleida, Tarragona i Terrassa se situen per davant

El municipi de Mataró és el cinquè de Catalunya amb un deute municipal més elevat. A finals de 2020 el deute se situava en 97.411.000 euros, i tan sols Barcelona, Lleida, Tarragona i Terrassa el tenien més elevat.

Es tracta de dades fetes públiques pel Ministeri d’Hisenda, referents al deute viu de les entitats locals a data de 31 de desembre de 2020. Segons aquesta llista, Mataró acumula un deute de gairebé 100 milions d’euros. Cal tenir present que en els darrers anys el consistori ha fet un esforç de contenció per anar reduint aquesta xifra, ja que el 2016 el deute se situava en 122 milions d’euros.

Tan sols quatre ciutats catalanes superen Mataró en aquest sentit. Es tracta de Barcelona, que té un deute de més de 800 milions d’euros. En segon lloc se situa Lleida, amb 134 milions, seguida per Tarragona, amb 119 milions i Terrassa, amb 101 milions. Seguint la llista, es troben ciutats catalanes amb una mida i característiques similars a la de Mataró amb un deute molt menor. Per exemple, Badalona té 36 milions d’euros d’endeutament, Cornellà de Llobregat 41 milions, o l’Hospitalet, 71 milions.

Més enllà de les dades en brut, cal tenir present la relació del deute respecte al pressupost total, així com amb el nombre d’habitants. Terrassa, per exemple, supera lleugerament Mataró en deute, però el seu pressupost municipal pel 2020 també era molt més elevat, 257 milions respecte als 147 de Mataró, per una ciutat de 223.000 habitants. Sabadell, que té 20 milions d’euros menys, va comptar amb un pressupost de 226 milions. En el cas de Badalona, el pressupost s’elevava a 174 milions i el deute se situa en 36 milions.

Aquest 2021el pressupost de l’Ajuntament puja a 152,47 milions d’euros, que representa un augment del 3,25% respecte a l’any anterior (4,8 milions d’euros) que es trasllada sobretot a àmbits com la seguretat o la neteja. En paral·lel el consistori va iniciar un pla de sanejament de les arques municipals, que ha inclòs retallades en àmbits com l’Escola Municipal de Música, el centre de formació permanent de Tres Roques o el Miquel Biada, que es traspassa a la Generalitat.