Les Zones de Baixes Emissions -la restricció de circulació de vehicles antics contaminants- s'estendran a tots els municipis de Catalunya de més de 20.000 habitants al 2025. Segons la llei estatal, els municipis de més de 50.000 habitants i els de més de 20.000 amb nivells alts d'emissions ja estaven obligats a aplicar-ho, però el document del Govern inclou els de més de 20.000 habitants amb cotes baixes de contaminació. A Mataró la implementació començarà l’any que ve, el 2023. L’Alcalde David Bote ha estat un dels signants.
El Govern, alcaldes i alcaldesses de municipis de més de 20.000 habitants, les diputacions, entitats municipalistes, gestors d’infraestructures i els principals agents socials i econòmics de tot Catalunya han subscrit aquest divendres l’Acord per a la millora de la qualitat de l’aire a Catalunya. Impulsat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, l’acord recull el testimoni de les dues cimeres anteriors celebrades els anys 2017 i 2019, i ha ampliat l’àmbit territorial a tot Catalunya. El document conformarà el full de ruta per a la millora de la qualitat de l’aire al país, incorporant-se com a principi rector del nou Pla de millora de la qualitat de l’aire de Catalunya.
L’Ordenança de Mobilitat de Mataró, de fet, ja estableix la figura de la ZBE a la ciutat en el marc de les apostes per innovar en clau de mobilitat sostenible.
- Reduir els nivells de contaminació ambiental i millorar la qualitat de vida de les persones residents.
- Promoure una mobilitat més sostenible, afavorint els desplaçaments a peu o amb bicicleta, el transport públic de viatgers i els vehicles menys contaminants.
- Disminuir la intensitat del trànsit a fi de recuperar espai públic per a les persones que es desplacen a peu.
Establir zones
D’acord amb la normativa estatal, els municipis de més de 50.000 habitants han d’establir Zones de Baixes Emissions (ZBE), una obligació que també aplica als municipis de més de 20.000 habitants on se superen els valors límit de qualitat de l’aire regulats. Aquest divendres, les parts signants han acordat fer un pas endavant i assumir el compromís de treballar per implementar ZBE a tots els municipis catalans de més de 20.000 habitants abans d’acabar l’any 2025, amb un model general comú adaptable a les diferents realitats territorials, socials i ambientals dels municipis.
En concret, abans d’acabar el primer semestre de l’any 2023 es definirà l’àmbit d’aplicació de les ZBE per als municipis de més de 50.000 habitants.
Reduir un 15% les emissions
Els signants s’han compromès a reduir, com a mínim, un 15% les emissions d’òxids de nitrogen (NOx) i partícules en suspensió (PM) generades l’any 2025, prenent com a referència l’any 2019. Per fer-ho, duran a terme les accions estructurals necessàries per accelerar la millora de la qualitat de l’aire i tendir, progressivament, a assolir els nivells que recomana l’OMS. A més, donaran continuïtat a les estratègies coordinades d’informació, sensibilització i educació ambiental per implicar la ciutadania i la indústria per tal que esdevingui un agent actiu i compromès en la modificació dels hàbits que tenen incidència en la qualitat de l’aire i en la seva salut, donaran suport a la recerca per al coneixement de les causes i el comportament de la contaminació atmosfèrica a Catalunya, així com el seu impacte sobre la salut, i adequaran les planificacions i normatives a l’acord.