La nau industrial de l’antiga Farinera Mataronesa, Can Fàbregas i de Caralt, es tornarà a enlairar al mateix lloc d’on va ser trossejada i arrancada. Ho diu la sentència judicial que ara un jutge obliga a executar i ho ha contemplat sempre l’Ajuntament de Mataró que ha reaccionat a l’ultimàtum judicial anunciant un doble moviment: un recurs d’apel·lació contra un auto que dona sols un mes per a una operació de l’envergadura d’aquesta i l’actualització de tot el pla de reconstrucció que ja havia preparat fa 8 anys. Dit d’una altra manera: la fàbrica tornarà a lloc i l’Ajuntament vol anul·lar el component temporal per lligar l’operació al desenvolupament de tot el solar, pendent al seu torn de la ressolució del litigi amb El Corte Inglés.
Mataró haurà de tornar a muntar el puzzle de peces de Can Fàbregas per més que -veient-les esteses a Vallveric- pugui semblar una operació impossible. De fet l’Ajuntament de Mataró ha reaccionat a l’auto del jutjat contenció administratiu número 7 de Barcelona que dona un mes per iniciar l’operació fent referència als propis plans al respecte. L’Ajuntament assegura en un comunicat que “sempre ha contemplat la reconstrucció de la nau, els edicles i la xemeneia de Can Fàbregas, que estan custodiats per l’empresa municipal PUMSA” i que des del 2016 es té “el projecte pel muntatge de la nau, edicles i xemeneia per la reconstrucció de la nau en el nou emplaçament”, en referència a la idea de moure el conjunt.
Ara l’Ajuntament vol recuperar aquella carpeta i adaptar el projecte perquè Can Fàbregas i de Caralt s’ha de reconstruir al mateix lloc original d’on va ser esquarterada. Per tant el propi comunicat assegura que l’Ajuntament “presentarà properament al jutjat la documentació necessària per acreditar aquesta voluntat: actualització de l'encàrrec del projecte, definició de les actuacions per fases calendaritzades, i disponibilitat pressupostària”.
Una jugada lligada al futur de tot el solar
La reconstrucció de Can Fàbregas, sosté l’Ajuntament, “és perfectament compatible amb l’aprofitament comercial de la parcel·la per part del seu titular. Recordem que la finca té 9.629 m2 i que el conjunt de Can Fàbregas ocuparia menys del 5% de la superfície del solar. El planejament urbanístic vigent permet l’edificació de 26.576 m2 de sostre comercial i terciari”. Per tant remet la jugada a El Corte Inglés. “La reconstrucció de la fàbrica protegida de Can Fàbregas i de Caralt als terrenys propietat del Corte Inglés mai ha estat un impediment tècnic perquè es pogués tirar endavant el projecte de la locomotora comercial i molt menys perquè es pogués construir al subsòl l’aparcament públic de 839 places que estava acordat en el contracte de compravenda de la parcel·la”, recorden.
El Corte Inglés ha tingut l’oportunitat, asseguren, de construir-hi des del 2012 i ha cercat sempre una excusa per demorar la seva responsabilitat, inclòs el compromís que va adquirir amb la ciutat quan es va presentar al concurs públic i va signar el contracte de compravenda de la parcel·la amb PUMSA. “L’operador comercial ha cercat durant anys el vistiplau de l’Ajuntament amb la intenció de vendre-li la finca a tercers, que han estat disposats a invertir a l’Illa de Can Fàbregas al preu del mercat. L’Ajuntament ha estat obert sempre a col·laborar-hi”, reblen.
Les notícies més importants de Mataró i Maresme, al teu WhatsApp
- Rep les notícies destacades al teu mòbil i no et perdis cap novetat!
- Entra en aquest enllaç, fes clic a seguir i activa la campaneta