Detall del momument a Espriu de Manuel Cusachs. Cedida per la família Cusachs

Cugat Comas

Mataró homenatjarà a Salvador Espriu i Manuel Cusachs amb aquest monument

L’escultura del gran escultor mataroní Manuel Cusachs sobre el poema ‘El curs de la vida’ era l’escollida pel propi Salvador Espriu per a ser recordat

A la punta de llevant del Passeig del Callao, com volent-se acostar el màxim cap al cantó d’Arenys de Mar, amb l’inspirador mar mediterrani de fons. Aquest serà l’indret on a partir del proper dissabte 25 s’hi alçarà el monument amb el que la ciutat de Mataró farà un doble homenatge per a sempre. Al poeta Salvador Espriu i a l’escultor Manuel Cusachs. Dues de les figures artístiques més importants del país i de la comarca unides en un monument.

L’escultura sobre ‘El curs de la vida’, una de les plasmacions dels poemes d’Espriu a la seva obra ‘El Caminant i el Mur’ adquireix proporcions i caràcter de monument públic a Mataró. És el final d’un camí llarg a través de molts lustres. Des de la coneixença fecunda entre el poeta Salvador Espriu i l’artista Manuel Cusachs al 1979 que va originar els 33 bronzes de la col·lecció a la il·lusió de Cusachs de convertir en monument la plasmació de ‘El Curs de la vida’ que el propi Salvador Espriu havia escollit “si mai he de ser recordat”. Pel camí hi ha anys d’esbossos, de treballar els materials. Un part llarg i de destí incert. El 2015 es va presentar a Arenys de Mar (la Synera d’Espriu) però finalment i arran de la mort de Cusachs, un pacte pressupostari entre govern i CiU el 2019, el suport de diferents entitats locals i l’entesa entre Ajuntament i família de l’escultor el conjunt s’alçarà a Mataró, a baix a mar. 

La maqueta del monument

Com és el monument a Salvador Espriu?


  • El conjunt té una alçada total de 5,75 m i aproximadament 9.200 kg de pes.
  • Consta de l’escultura de bronze “El curs de la vida”; l’estructura del “Portal”, que simbolitza un portal sobre el mar i l’espai, i una peanya sobre la qual van instal·lades les dues. La peanya està composta per quatre blocs de pedra de granit. 
  • Al bloc central hi ha gravat “A Salvador Espriu, poeta”. Al bloc situat a migjorn hi ha gravats els quatre primers versos de la poesia XXIV de “Llibre de Sinera”: Quan la llum pujada des del fons del mar / a llevant comença just a tremolar, / he mirat aquesta terra, / he mirat aquesta terra…”. 
  • Al bloc situat al cantó de llevant hi ha gravats els versos de la poesia V del llibre “Cementiri de Sinera”: “Pels portals de Sinera / passo captant engrunes / de vells records ...”.
  • L’escultura “El curs de la vida”, representa el mateix poeta, i el seu retrat, i la significació literària del camí de la vida.
  • Cusachs havia deixat fet la maqueta, els dibuixos i el guix del monument. Han participat a la realització del monument Granits  Barbany S.L i la Fundició Parellada.
  • El projecte s’ha pogut fer gràcies a la implicació de la família Cusachs i ha comptat amb el suport de l’empresa Cabré Junqueras.
  • L’acte oficial d’inauguració del Monument serà el 25 de febrer a les 12 h, i comptarà amb parlaments institucionals i l’actuació del grup maresmenc Partidaris. 

 

La presentació del monument, amb l'alcade i els descendents de Cusachs

 

Satisfacció compartida

El monument de Cusachs a Salvador Espriu s’ha presentat aquest dimarts a l’Ajuntament de Mataró, amb una maqueta del mateix, l’alcalde David Bote i tres dels fills de l’artista. Bote ha celebrat que s’hagi arribat a bon port i considera la ubicació de l’obra “com un doble homenatge de la ciutat, a Espriu i alhora a Cusachs”. Respecte la ubicació al final del Passeig del Callao i a tocar de la Riera de Sant Simó valora que “amb millorem l’espai públic de la ciutat i ens enriquim culturalment, patrimonialment i paisatgísticament”. Aquest és el quart monumnt inaugurat a la ciutat en cinc anys després dels dedicats a Peiró, a l’alcalde Abril i a la Covid.

Els fills de Cusachs han celebrat que un projecte com aquest, que va ocupar i il·lusionar al seu pare (mort just aquest dimarts 14 fa 4 anys) finalment vegi la llum. Cusachs fill assegura que “al nostre pare el 1984 se li va encendre la bombeta en projectar aquest monument recordant que Espriu, bo i ser discret, va dir que li agradaria ser recordat amb aquesta obra”. Per elaborar-lo, l’escultor Cusachs va emprar quatre blocs de granit del Maresme “que simbolitzen els llibres i l’obra sòlida d’Espriu”. El fill veu el conjunt com “un conjunt escultòric sobri, tal i com era el poeta, i alhora visitable perquè tothom s’hi pugui acostar i voltar-lo”. Certament els passejos pel Passeig Marítim ara seran, en molts casos, fins a voltar el monument a Espriu.

Maria Cusachs ha recordat el seu pare com “un gran mataroní que estimava molt la ciutat i estaria molt orgullós de veure aquesta obra, que és tant Espriu: còsmica i poètica”. L’obra és plena de simbolismes, com el capell del pelegrí, que és alhora el propi sol o la paret que Cusachs sempre veia com un pòrtic on arrepenjar-se. I la inclinació amb la que se situarà sobre el Passeig del Callao té un afegit portentós i és que cada 22 de juny, amb motiu del solstici d’estiu, el sol naixerà precisament per dins del pòrtic de l’obra. Plenament a llevant, aquest Cusachs que per sempre recordarà el poeta de Synera i, alhora, l’escultor de Mataró. 

Cusachs treballant l'escultura. Cedida per família Cusachs