Mataró és un dels set municipis de la província de Barcelona que, juntament amb la Diputació, els consorcis de la Vall del Ges i del Bages Sud i el consell comarcal de l'Anoia, tenen previst destinar 420.000 euros a l'impuls de diverses actuacions de promoció del sector tèxtil. En total està previst dur a terme divuit actuacions que beneficiaran previsiblement prop de 560 empreses. Representants de les diferents entitats i administracions implicades en aquest projecte han formalitzat aquest divendres dia 1 al matí el conveni de col·laboració que farà possible la realització d'aquestes actuacions. La presidenta de l'IMPEM, Alícia Romero, ha signat en representació de l'Ajuntament de Mataró.
Cadascun dels organismes que participen al projecte desenvoluparan un o diversos programes de foment i millora de la competitivitat empresarial en l'àmbit de suport a la reorientació estratègica empresarial - al qual es destinaran el 75% del pressupost- i en el de la diversificació econòmica, al qual es dedicarà el 25% restant.
Pel que fa a l'àmbit de suport a la reorientació estratègica empresarial destaquen tallers de treball dirigits a vuitanta empreses tèxtils, jornades de sensibilització destinades 25 empreses més, i que es faran a Pineda de Mar, així com l'elaboració d'un pla de mercadotècnia per al sector tèxtil-confecció a 310 empreses més en el marc del fòrum tèxtil de Terrassa. A més, també preveu la realització de vint plans estratègics de reorientació per a empreses del sector i l'elaboració i tutorització de vint plans d'innovació per a altres tantes empreses.
Entre els programes de millora i foment s'han inclòs l'organització de desfilades col·lectives per a sis empreses del sector en fires internacionals i la creació de Fitextic com un centre per al desenvolupament de tasques de formació, investigació, innovació i difusió de novetats.
L'enfortiment de la visió estratègica de les empreses de l'àrea de Sabadell i Terrassa, amb la participació directa de vuitanta societats, un curs per a la millora de la qualificació per a l'exercici de la venda del tèxtil, amb l'edició de 5.000 díptics, i la creació d'un format 'outlet' compartit entre deu empreses més que representen una massa salarial de 1.200 treballadors són altres de les actuacions previstes.
A més s'estudia la posada en marxa d'un viver d'empreses de serveis a la Vall del Ges, Orís i Bisaura, zona situada entre Vic i Ripoll, al prepirineu català, en la qual s'ubicaran inicialment quatre empreses i s'espera atendre una trentena d'emprenedors. La realització d'una fira de tecnologia, innovació i coneixement amb una previsió d'impacte sobre 16.000 persones i la participació de 45 empreses, així com un estudi per a la revitalització i recuperació de l'activitat econòmica en el riu Llobregat al sud de la comarca del Bages s'inclouen també en aquest projecte per impulsar el sector tèxtil.