Des de l’inici de la Guerra a l’Ucraïna, Mataró ja ha rebut oficialment una vintena de persones procedents del país de l’est d’Europa. En realitat segur que són més, però aquestes són les dades disponibles a dia d’avui extretes del padró, al qual s’hi ha inscrit un total de 20 ucraïnesos des del 24 de febrer, quan va començar la invasió russa. Fins al febrer d'enguany, hi havia empadronades 113 persones de nacionalitat ucraïnesa a la capital del Maresme
L’oficina municipal d’escolarització de Mataró, en coordinació amb el departament d’Educació de la Generalitat, ha escolaritzat fins ara quatre adolescents ucraïnesos als centres educatius de Mataró, tots ells en edat de cursar secundària no obligatòria (és a dir, batxillerat o cicles formatius). Les dades de ben segur aniran en augment durant les properes setmanes. De moment la majoria que han arribat ho han fet amb xarxa de suport familiar o de coneguts, però en els propers mesos s'espera que en vinguin d'altres en situació més vulnerable i amb més necessitats.
Les persones procedents d'Ucraïna que arribin a Mataró rebran atenció individualitzada i assessorament per al tràmit de protecció temporal i atenció d'emergències (alimentació, roba, medicaments i allotjament) a dos punts de la ciutat, el Centre Cívic Pla d'en Boet, i al servei de Benestar Social de l'avinguda Puig i Cadafalch. A més, s'ha obert un correu electrònic campanyarefugiats@ajmataro.cat, obert tant a les persones d'origen ucraïnès com als mataronins que vulguin col·laborar en l'emergència.
Per ara Mataró no ha hagut d’habilitar cap alberg ni cap altre equipament per acollir refugiats procedents del conflicte, quelcom que sí que s’ha fet a Barcelona, on s’han habilitat d’urgència prop de 1.500 places hoteleres. El flux d’arribada de refugiats ucraïnesos a Catalunya i al conjunt de l’Estat anirà en augment, tenint en compte que més de dos milions de persones ja han fugit del país des de l’esclat de la guerra, la majoria cap a països de la Unió Europea.
El Govern de la Generalitat preveu habilitar unes 2.000 noves places per acollir refugiats que fugen de la guerra a Ucraïna. Aquestes places es distribuiran arreu del territori segons les necessitats que es vagin detectant i poden ser tant equipaments municipals o de la Generalitat, com privats. Es calcula que fins ara han arribat a Catalunya unes 1.200 persones però no hi ha una equivalència entre places i refugiats ja que molts d'ells estan sent acollits per familiars i coneguts que viuen al país.
Tornant a Mataró, l’Ajuntament ha fet una aportació econòmica inicial de 10.000 euros a la campanya d’emergència del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que oferirà assistència en les rutes de fugida, cobertura de necessitats bàsiques, desplegament d’un dispositiu sanitari o humanitari ampli en territori ucraïnès, accions de suport a municipis afectats dels països de primera acollida, suport a projectes executats per entitats humanitàries i solidàries.
El web municipal ha habilitat un espai específic amb informació sobre les actuacions realitzades a la ciutat, en la qual s’agraeix les grans mostres de suport i ajuts per part de la ciutadania. També s’ofereixen consells sobre com vehicular les mostres de suport cap al país. Ara mateix s’aconsella a qui vulgui col·laborar de manera solidària que ho faci a través d’aportacions econòmiques, a institucions oficials i ONG’s reconegudes, llistades al propi web.
El govern espanyol, per la seva banda, ha activat el mecanisme a través del qual, des d'aquest dijous, els refugiats ucraïnesos podran sol·licitar i accedir "de forma senzilla" a la protecció temporal i a tots els drets associats a aquesta figura, com ara el permís de residència i de treball. El text estableix que la protecció temporal es podrà sol·licitar des de comissaries específiques de la Policia Nacional arreu del territori estatal, així com als centres de recepció habilitats.