Què pensen els joves de Mataró? Quines són les seves inquietuds, la seva visió de la ciutat? Estan satisfets amb els serveis que reben? A totes aquestes i a altres preguntes se’ls vol trobar resposta a través del projecte #Transicions, que impulsa l’Ajuntament per millorar les polítiques de joventut i educació de la ciutat. La iniciativa consisteix en un qüestionari digital que es complementa amb la creació de grups focals, per recollir les opinions, inquietuds, motivacions i grau de satisfacció dels i les joves de Mataró. El projecte està impulsat pel Consell de la Formació Professional (FP) i la regidoria de Joventut.
Daniel Hurtado, regidor de Joventut, explica que des del servei que lidera havien detectat que els joves de la ciutat “tenen molt a dir-nos, però els costa molt apropar-se a l’administració, i també tenen problemes per organitzar-se”. Davant d’això, van decidir que “érem nosaltres qui ens havíem d’acostar a ells”. L’objectiu final, afegeix Hurtado, és “tenir la foto de com està el jovent de la ciutat”.
“Els joves tenen molt a dir-nos, però els costa molt apropar-se a l’administració”
Com es porta a la pràctica aquesta iniciativa? Per una banda hi ha el citat qüestionari digital, adreçada a les persones de 14 a 29 anys residents a Mataró o que estan vinculats a la ciutat ja que hi fan vida. Aquest qüestionari es duu a terme als centres educatius i a les universitats del TecnoCampus, però també se’n fa promoció a través dels clubs esportius, xarxes socials i altres vies, ja que l’objectiu és poder recollir tantes opinions com sigui possible d’un marge de població ben ampli i representatiu. Per a dur a terme el qüestionari, es fa servir el mètode Computer Assisted Web Intervewing (CAWI), un format d’enquesta online que permet realitzar un complet procés d’anàlisi, tractament i validació de la informació obtinguda.
El paper dels grups focals
A banda del qüestionari, el projecte #Transicions es completa amb els anomenats ‘grups focals’, que estan conformats per grups d’entre 12 i 15 persones que es troben en sessions presencials i també virtuals. L’objectiu d’aquests grups (a l’igual que a l’enquesta, la participació és anònima i es respectaran les normatives de protecció de dades) és aprofundir en les qüestions que preocupen al jovent de la ciutat, de cara a obtenir informació i dades més qualitatives que a través de l’enquesta.
L’investigador i educador Xavier Pujol Auden ha participat en la creació del projecte i, en el seu rol d’assessor del mateix, farà l’anàlisi de les dades obtingudes i la seva interpretació, en col·laboració amb l’equip municipal. Del projecte #Transicions i de tota la informació que se n’obtingui, se n’ha de derivar línies de treball i actuacions concretes en benefici de la població jove de Mataró, en l’àmbit educatiu i social. El Pla de Mandat 2019-2023 estableix prioritats en aquest àmbit com ara l’educació de qualitat per a infants i joves, l’accés al mercat laboral, el dret a l’habitatge i el procés d’emancipació natural i lliure, la pràctica de l’esport i el lleure.
El gran repte en les polítiques de joventut sempre acaba sent garantir l’emancipació d’aquest col·lectiu. “Però emancipar-se va molt més enllà de marxar de casa dels pares”, explica el regidor de Joventut, que estableix tres pilars clau en el procés: accés a l’habitatge, educació de qualitat i polítiques actives d’ocupació. Per això el projecte #Transicions vol captar les visions, preocupacions i opinions especialment d’aquests tres àmbits, sense oblidar qüestions que també els incumbeixen molt directament com són l’activitat cultural, l’oci i el lleure, la transició ecològica, la participació o la igualtat.
Els joves i l’FP
Un dels promotors del projecte és el Consell de la Formació Professional de Mataró, un organisme que aglutina agents educatius, socials i econòmics de la ciutat i de l’àrea d’influència, de cara a coordinar i articular l’oferta de formació per al treball. L’FP és una sortida plena de possibilitats a nivell formatiu i laboral per als joves. El projecte #Transicions ha de servir per recollir el punt de vista dels joves de la ciutat en l’àmbit educatiu i formatiu, una informació que ha de ser molt útil de cara a configurar el mapa de l’FP de la ciutat en els propers anys.
Els objectius del projecte #Transicions
- Analitzar quin és el nivell de coneixement dels joves respecte als serveis i recursos que se’ls destinen, i el seu grau de satisfacció
- Deixar constància de les seves necessitats, preocupacions i motivacions respecte a àmbits com la formació, l’ocupació, la cultura, la participació, el lleure i l’oci, la sostenibilitat i el canvi climàtic
- Introduir millores i prioritzacions en les polítiques de joventut i educació de Mataró.