L'Ajuntament de Mataró s'ha hagut de readaptar a tota velocitat a la situació d'emergència causada per l'epidèmia del coronavirus. Ha reorganitzat tots els seus serveis municipals i, a través de decrets d'alcaldia, ha pres mesures com ara ajornar el calendari fiscal, avançar el pagament de factures o mantenir la dotació econòmica a serveis externalitzats -Neteja i Mataró Bus- perquè les empreses concessionàries no facin ERTO.
Per tot plegat, la tresoreria de l'Ajuntament s'ha vist afectada, però "de moment tenim liquiditat i tresoreria i podem aguantar". Així ho va dir l'alcalde, David Bote, en una trobada telemàtica amb periodistes. Això no implica, però, que la situació no acabi tenint efectes profunds en l'economia de la ciutat, i la del propi consistori. "Una administració pública és com qualsevol llar, sense ingressos no podem sobreviure".
Davant les repercussions que pugui tenir en el teixit econòmic i productiu de Mataró l'actual emergència sanitària i les mesures de confinament i d'aturada econòmica que ha obligat a prendre, l'Ajuntament planteja una modificació del pressupost del 2020. Objectiu: reordenar les partides per fer front "a l'endemà" de la crisi sanitària.
Prioritzar les polítiques socials
L'alcalde va assegurar que el govern municipal comença a pensar ja en "liderar la reconstrucció". Bote no ha volgut avançar les xifres amb què treballa l'Ajuntament fins parlar amb l'oposició. El que sí té clar l'alcalde és que hi ha "consens" perquè l'únic que sigui innegociable en el nou pressupost siguin les polítiques socials: "Se'm fa difícil pensar que algú demani que no tinguem un compromís fort en l'àmbit social o que no fem un esforç en ajudar el teixit econòmic de la ciutat".