Fotografia de família de tots els signants.

J. Vives

Mataró presenta el seu full de ruta per reactivar l'economia local

El Ple aprova per unanimitat el Pla d'Actuació del Pacte per al desenvolupament econòmic, que contempla un pla de xoc contra la crisi del tèxtil

Crear un centre de serveis tèxtils orientat a la internacionalització de les empreses locals, consolidar una indústria al voltant del món audiovisual i la televisió, apostar pel Tecnocampus per a diversificar els sectors productius o promoure el coneixement i l'ús de l'anglès entre la població són algunes de les primeres accions que es portaran a terme per a fer realitat els grans objectius del Pacte per al desenvolupament econòmic i social. Aquest pacte, nascut del compromís assumit per l'alcalde Joan Antoni Baron en el seu discurs d'investidura al maig del 2004, marca les grans línies estratègiques de futur de la ciutat i es fixa com a grans objectius millorar la competitivitat, diversificar la base productiva i fer més atractiva la ciutat. Amb l'aprovació per unanimitat del pla d'actuacions en un ple extraordinari celebrat aquest dijous dia 23, es fa un pas endavant en el desenvolupament d'aquest pacte.

Frenar la crisi del tèxtil
Una de les prioritats del govern municipal és de mirar de frenar l'impacte de la crisi del tèxtil i per això una de les primeres actuacions del pacte serà la creació d'un centre local de serveis tèxtils que s'orientarà a la internacionalització i a la innovació del sector. “Sabem que les empreses que estan resistint més són les que aposten per la internacionalització i la modernització”, ha afirmat la primera tinent d'alcalde Pilar Gonzàlez Agàpito. La idea, amb la creació d'aquest centre, és la de “localitzar un espai on els experts analitzin la producció local i a partir d'aquí busquin mercats estrangers”. La creació d'aquest centre anirà lligada també a la creació de la figura d'un assessor del tèxtil “que estarà en contacte continu amb les empreses”. Amb aquest projecte es vol donar resposta a la problemàtica d'un sector en crisi, i en el que l'Ajuntament ja ha començat a treballar a través del Pla Estratègic del Tèxtil. Aquest pla, que compta amb recursos del Ministeri d'Indústria, ha servit de moment per a fer un diagnòstic de la situació de 170 empreses de la ciutat.

Però les accions del Pacte també aniran a enfocades a la diversificació de la base productiva. El futur Tecnocampus serà un element clau en aquest procés, ja que actuarà com a aglutinador de noves activitats econòmiques que es basin en la investigació i el coneixement. En aquesta línia, l'Ajuntament vol aprofitar les oportunitats que es deriven de la implantació de la Televisió Digital Terrestre i de la bona acollida del nou Graduat en Mitjans Audiovisuals que ofereix des d'aquest curs l'Escola Universitària Politècnica per tal de crear a la ciutat una indústria potent al voltant del món audiovisual. “Treballarem per què la ciutat sigui la capital de les televisions locals”, ha dit Gonzàlez Agàpito. Ubicar la seu de la xarxa de televisions locals a Mataró o crear una productora audiovisual són accions enfocades a aquest objectiu.

El comerç també jugarà un paper destacat en el procés de diversificació de la base productiva, i per això es treballarà per tal de modernitzar el comerç tradicional, que es potenciarà amb l'ubicació d'una locomotora comercial al centre. A més, s'apostarà pels mercats i es millorarà la mobilitat urbana per afavorir l'activitat comercial.

Viure en anglès
Un altre dels objectius del pacte per al desenvolupament econòmic i social passa per a potenciar els elements d'atractiu per a l'activitat econòmica, però també, en paraules de Gonzàlez Agàpito, “per fer de Mataró una ciutat que cridi el talent”. Per això es vol crear un pol d'atracció on s'ofereixin solucions a empreses i, sobretot, atreure els empresaris i directius que habiten per la zona del Maresme per què instal·lin les seves empreses a la ciutat. Potenciar el coneixement i l'ús de l'anglès serà un factor clau i per això en el marc del pla d'accions del pacte s'han començat a desglossar els àmbits on es podria promoure aquest idioma: l'escola, els mitjans de comunicació, les universitats o els camps de l'esport, el lleure i la cultura.

Aquestes accions bàsiques, però, no arribaran a bon port si no s'aconsegueixen un seguit de condicionants, segons ha explicat la primera tinent d'alcalde, i que passen per una població formada i cohesionada, per unes bones infraestructures viàries i ferroviàries i per un fort lideratge. “L'Ajuntament té ganes de ser líder d'aquest procés sempre que compti amb la complicitat dels agents econòmics i socials”, ha dit Gonzàlez-Agápito.

Tot i l'aprovació del pla d'actuacions del Pacte, la majoria d'aquestes accions encara s'estan acabant de desenvolupar per tal de concretar detalls com ara quina agents implicaran i quin serà el seu cost econòmic. La previsió és que d'aquí a dos mesos aquestes primeres actuacions estiguin completament desgloçades. Llavors caldrà fer una modificació del Pla d'Actuació Municipal i del pressupost del 2006 per tal d'incorporar-hi aquestes accions. El govern calcula que disposarà d'un milió d'euros en el primer any per a desenvolupar aquest pla. Un 25% d'aquests diners provindran de l'aportació d'administracions supramunicipals, tot i que no es descarta implicar en el finançament altres agents econòmics de la ciutat.

Etiquetes: