Tots els grups municipals van fer pinya dimecres, dia 6, en una visita al Parlament per exigir que s’acabi amb l’infrafinançament històric del Consorci Sanitari del Maresme, que gestiona l’Hospital de Mataró. La delegació institucional va mantenir una reunió amb la presidenta de la Comissió de Salut de la cambra catalana, Alba Vergès, i amb diputats de tots els partits. La reunió també va servir per reivindicar un pla d’inversions per evitar l’obsolescència de l’equipament de l’Hospital de Mataró i aclarir el futur del sociosanitari. La delegació, però, no va aconseguir arrencar cap compromís concret per part de Junts pel Sí, el partit que governa la Generalitat.
El Consorci Sanitari del Maresme va perdre la seva autonomia el mes d’octubre passat, quan va quedar intervingut de facto per la Generalitat fruit de la seva delicada situació econòmica. Sotmès a un pla de reequilibri financer obligat pel dèficit de 2,5 milions d’euros amb el qual havia tancat l’exercici de 2014, la situació del centre és preocupant.
La reivindicació municipal se centra en resoldre el deute històric acumulat per l’Hospital, que es calcula que és de 30,8 milions d’euros, corresponents a inversions previstes però no finançades. El creixement dels serveis d’atenció primària i sociosanitària han empitjorat aquesta situació, que només s’ha pogut resoldre amb crèdits a llarg termini que han contribuït a engreixar el dèficit financer.
Els representants dels grups municipals també van exigir una solució definitiva a un altre dels maldecaps de la ciutat en matèria de salut: el futur dels llits del sociosanitari situats a l’antic Sant Jaume. El trasllat previst de les instal·lacions a l’edifici de l’Hospital està en aquests moments paral·litzat a l’espera de trobar una solució consensuada.
Manca de concrecions
“No podem esperar més. No es tracta d’un problema polític, sinó de la salut del nostre territori”, va dir l’alcalde, David Bote, en sortir de la reunió. Una trobada en la que Bote va reconèixer que el Govern de la Generalitat no va fer cap concreció. “Desgraciadament no hi ha hagut un sí (a les exigències de la delegació) més enllà de la bona voluntat de treballar-hi”, va apuntar. Bote va assenyalar que l’arribada del nou Conseller de Salut, Toni Comín, ha suposat un “canvi d’actitud” respecte a l’etapa de Boi Ruiz, però que de moment “aquesta bona voluntat no s’ha traduït en concrecions pressupostàries”. “Demanem fets, compromisos i execucions”, va reiterar.