Mataró serà metropolitana o no serà. Aquesta versió nostrada de la cita de Torras i Bages podria haver estat l’eslògan de l’acte de dimecres, 14 d’octubre, en un Saló de Sessions de l’Ajuntament que darrerament només pot obrir per a grans signatures. No una, sinó dues fotos d’unitat van assolir-se repetint la transversalitat del pacte per a la reconstrucció econòmica però ara amb ànim de ser presos en consideració com a realitat metropolitana de la regió que capitaneja Barcelona. Grups polítics i agents socials s’alineen altre cop, i piquen a la porta del nou projecte territorial presentat setmanes enrere amb una reclamació concreta, consensuada i d’ampli suport: que Mataró passi a ser zona tarifària 2 dins el sistema integrat de transport públic.
Mataró ja havia assolit la unanimitat entre els seus actors polítics amb anterioritat a favor d’un millor tracte en el sistema tarifari de l’Autoritat del Transport Metropolità. Passar de ser zona 3 a zona 2 és una petició reiterada i repetida en el temps. Què ha canviat ara? D’una banda la doble foto unànime, la dels partits i la dels sindicats i patronals donant suport. I de l’altra el fet que des de Barcelona s’hagi obert el meló de la nova regió metropolitana, que supera els límits de l’actual àrea i inclou la segona corona de ciutats on s’insereix Mataró. “Barcelona ha iniciat una reflexió estratègica que canvia el context amb el que nosaltres posàvem sobre la taula fins ara la reivindicació”, va dir l’alcalde David Bote en la presentació. S’obre una escletxa i la capital del Maresme la vol aprofitar. I hi va amb la reivindicació de la zona 2 per davant.
Un manifest de ciutat
La nova reclamació és la d'una nova zona única amb la comarca i Granollers
Totes les forces vives de la ciutat s’han unit en un manifest que amb tres reclamacions: entrar a formar part de la zona 2 i (com a novetat) que tot el Maresme sigui considerat zona única amb Mataró i que aquest mateix tracta connecti tarifàriament Granollers i la capital del Maresme. Aquestes són les tres reivindicacions amb les que Mataró seurà a la nova taula de debat i estratègia ciutadana.
El manifest assegura que actualment “els veïns i veïnes del Maresme han de pagar dues zones o tres zones per viatjar a la seva capital malgrat que les distàncies màximes són inferiors a les distàncies dins de la zona 1. Sense un reconeixement de la realitat metropolitana de Mataró i de la seva capitalitat de comarca, s’està privant la promoció econòmica i social de la nostra ciutat i s’està perjudicant als mataronins i mataronines”. Igualment, es queixa que els habitants de Mataró “paguem peatge de l’autopista (actual C-32) des de fa 50 anys i paguem el ‘peatge’ de la zona tarifària 3 des que existeixen títols integrats”
La reclamació d’una nova zona única amb la comarca i la capital del Vallès Oriental es reclama perquè “Mataró és la capital de la comarca del Maresme i forma part, amb Granollers i la seva àrea d’influència, d’una zona d’alta mobilitat interurbana”.
Calendari i concrecions incertes
En la firma del manifest, l’alcalde David Bote va reconèixer que el calendari amb el que es podria aplicar un canvi de zona no és clar. “Tot el depenent amb l’àmbit metropolità és reflexió en marxa però aquest no serà un procés ràpid, sinó un punt de partida”. Bote tampoc es va mullar sobre si un hipotètic trànsit de Mataró de la zona 3 a la zona 2 d’ATM s’hauria de compensar amb la creació d’un impost metropolità als ciutadans com el que van assumir els ajuntaments que fa mesos van passar de les zones 2 a 1: “S’han d’estudiar totes les alternatives, hi ha molts elements sobre la taula però per prendre aquesta decisió caldrà valorar el que hem aportat, l’estat de les infraestructures i mirar com es financia”, va dir l’alcalde mataroní.
L’horitzó metropolità
Mataró s’ha subscrit a ‘Barcelona Demà’,del qual se’n derivarà el Compromís Metropolità 2030. Noms nous per una mateixa cosa. Què és aquest Compromís? Vol ser un procés impulsat per l’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona per establir una estratègia compartida per al conjunt de la regió metropolitana per sortir de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. És el primer procés de planificació que es fa per a tot l’àmbit metropolità en la qual ciutats com Mataró poden ser-hi en la presa de decisions sobre aquells reptes i problemàtiques que afecten el conjunt de la ‘gran Barcelona’, entesa com una regió de 5 milions d’habitants.
Per David Bote aquest procés suposa “un reconeixement per Mataró i les ciutats de la segona corona que fins ara no es tenia” i va voler emmarcar el Compromís metropolità en una dinàmica “en la que tots treballem plegats i col·laborativament en problemes compartits, sumant esforços per arribar més lluny”. Per l’alcalde fa falta generositat de la capital catalana “per no centrifugar els problemes i distribuir els recursos”. En resum: Mataró serà metropolitana o no serà.