Traslladar la línia de tren de la costa a l'interior del Maresme, recuperar la connexió ferroviària directe entre Mataró i l'Aeroport del Prat i unir en tren la capital del Maresme amb Granollers. Aquestes són tres de les principals reivindicacions que l'Ajuntament de Mataró fa en matèria d'infraestructures de transport públic necessàries per al territori. Una reclamació que el consistori torna a posar sobre la taula ja que cap de les tres apostes estan recollides Pla d'Infraestructures 2021-2030 de la Generalitat.
La Junta de Portaveus ha aprovat per unanimitat una moció perquè la ciutat disposi d'aquestes infraestructures ferroviàries i que siguin contemplades pel Pla Director. Malgrat que hi són mencionades, el document no preveu que ni a curt ni a mig termini es desenvolupin aquestes obres de cara a facilitar una millor connexió de Mataró amb l’entorn metropolità, especialment, amb la ciutat de Barcelona i les comarques del Vallès Oriental i Vallès Occidental. Aquest fet, segons la moció aprovada per l'Ajuntament, "suposa un fre per al desenvolupament econòmic i per la cohesió del territori, relegant el Maresme com una comarca perifèrica de l’àmbit metropolità".
Les tres propostes
- De la costa a l'interior. La primera petició, recollida en el Pla Territorial Metropolità se centra en traslladar la línia de Rodalies R1 des de la costa -el seu actual traçat- cap a 'interior de la comarca, en especial en el tram entre Mataró i Barcelona. L'objectiu seria fer passar la via per l'interior dels nuclis urbans, de manera que estaria més a prop del conjunt de la població de la comarca i també evitaria els efectes del canvi climàtic. El projecte passaria per la construcció de tres noves estacions a Mataró, totes elles soterrades: Pla d'en Boet, Parc Central i Rocafonda.
- Mataró - Granollers. La segona proposta passa per la connexió ferroviària entre Mataró i Granollers. Aquesta connexió, que també està prevista en el Pla Territorial Metropolità de Barcelona, està vinculada a la creació de la línia orbital i suposaria, a Mataró, la construcció d’una nova estació al barri de Cerdanyola. D'aquesta manera la ciutat passaria a comptar amb quatre estacions.
- Tren directe a l'Aeroport. En tercer lloc, l'Ajuntament reclama recuperar la connexió ferroviària directa de Mataró amb l'Aeroport, quelcom que suposaria una gran millorar en la competitivitat del territori, especialment en l'àmbit turístic. Actualment el tren directe a l'Aeroport passa per l'R2, la línia del Vallès.
Aparcament dissuassori
A banda d'aquestes tres demandes, l'Ajuntament també considera que el Pla Director hauria d'incloure la construcció d'un Park & Ride o aparcament disuassori vinculat a alguna de les noves estacions ferroviàries que s'haurien de construir a la ciutat si les altres propostes es fessin realitat, de cara a afavorir l'intercanvi modal entre el vehicle privat i el transport públic.
El projecte de la nova estació
L'Ajuntament de Mataró segueix posant sobre la taula aquestes reivindicacions malgrat que, en paral·lel, treballa perquè ADIF desenvolupi el projecte de nova estació de Rodalies en el traçat actual de l'R1 al seu pas pel front marítim. La idea és construir-la a tocar de l'actual, una mica més al sud, a l'alçada de la ronda Barceló, vinculat al desenvolupament d'aquest àmbit i del sector Iveco-Pegaso. La estació en si seria subterrània, tot i que les vies es mantindrien al nivell actual, de cara a que també servís per connectar la Ronda Barceló amb el port i el Passeig Marítim.