Aquest dilluns, Onze de Setembre, es compleixen 50 anys del cop d’estat feixista a Xile, on el general Augusto Pinochet va revoltar l’exèrcit contra el govern democràticament escollit anys enrere i que va convertir al candidat de la Unidad Popular Salvador Allende en president. L’11 de setembre de 1973 mateix moria al Palacio de la Moneda el propi Allende, convertit per sempre en un referent de la via democràtica al socialisme i un símbol pel progressisme de tot el món. L’efemèride rodona de mig segle comporta que aquest any, a Mataró, els actes propis de la Diada Nacional tindran un prolegomen en l’homenatge a Allende que es farà al Parc Central a les nou del matí del mateix dilluns.
L’homenatge a Salvador Allende, amb forma d’un espai memorial a la ciutat, l’havien reclamat mesos enrere plegats els grups municipals d’Esquerra Republicana i d’En Comú Podem. Finalment la demanda s’ha canalitzat i és el propi Ajuntament el que organitza l’acte que consistirà en plantar un arbre al Parc Central Nou. L’arbre i l’espai on s’ubicarà esdevindran l’espai memorial que es reclamava per a no oblidar els fets de fa 50 anys.
- L'acte és oficial, organitzat per l'Ajuntament però tot i coincidir de data no entra dins el programa d'actes de la Diada Nacional
Una iniciativa compartida
La petició a l'Ajuntament d'establir algun lloc per commemorar la figura de Salvador Allende amb motiu del 50e aniversari de la seva mort la van impulsar els dos grups municipals i va rebre el suport del Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró, CCOO, UGT, PSC, CUP, Jovent Republicà, Òmnium Maresme, Fundació Nous Horitzons, MEM, Unió de Cooperadors de Mataró, Mataró LGTBI i AV Cirera.
L’acte de dilluns 11 serà senzill però simbòlicament potent: consistirà en una plantada d'una olivera amb una placa, a l'esplanada del Parc central coneguda com la Plaça de la Música i acte seguit es llegirà un manifest a càrrec de Pablo Morales, president de l’entitat memorialista local. La idea és que tot l’espai al voltant d’aquesta olivera esdevingui un espai per al record d’Allende, la seva figura i totes les víctimes de la brutal repressió de la dictadura de Pinochet.
Allende, un referent
Sota la presidència d’Allende, el Govern xilè va iniciar el que es va conèixer com la “via xilena cap al socialisme”. Durant el seu mandat, el Govern xilè va accelerar la reforma agrària, va crear del Sistema Único de Salud (SUS), va acabar d’executar un Pla nacional de construcció d’habitatges, va nacionalitzar la indústria del coure (que fins aleshores havia estat en mans d’empreses nord-americanes), va impulsar i reforçar el sistema educatiu públic i es van prendre una sèrie de mesures econòmiques i laborals amb l’objectiu de redistribuir la riquesa del país. El cop d’estat de Pinochet, que va comptar amb la participació de la CIA, va acabar amb la vida de Salvador Allende, i també amb la democràcia a Xile, instaurant una dictadura militar repressiva que va deixar milers de persones assassinades i torturades per la policia, més de mil persones desaparegudes i centenars de milers de persones exiliades.