Mataró s’acollirà al nou decret de proveïdors impulsat pel Govern de l’Estat que ha de permetre a la capital del Maresme reduir dels 127 dies actuals a 60 el que tarden a pagar a proveïdors. En total, 6’9 milions d’euros es demanaran a l’Institut de Crèdit Oficial i s’hauran de tornar mitjançant un crèdit a llarg termini de deu anys. Les factures reconegudes per l’Ajuntament pugen a 9’5 milions, però d’aquí se’n descompten 1’6 que s’han pagat o estan previst de pagar i també el prop d’un milió d’euros que la Generalitat pagarà per saldar el deute que té amb Mataró. Deute “reconegut”, ja que queden pendents els 6’2 milions euros que Mataró reclama i que la Generalitat no reconeix.
El Ple extraordinari d’ahir dimecres, dia 25, va servir per aprovar la revisió del Pla d’Ajust i el Pla de Sanejament per adaptar-lo a aquest nou decret, però també per evidenciar les distàncies entre govern i oposició, que cada vegada semblen més insalvables en alguns casos. Després de la defensa del regidor d’Hisenda, Ramon Reixach, als beneficis d’adherir-se a aquest decret, la pràctica totalitat dels grups de l’oposició van trobar pegues a una o altra cosa. Xavier Safont-Tria (CUP) va lamentar que fos “una imposició amb condicions marcades” i va criticar que s’anés “a buscar crèdit per pagar factures que ens devem a nosaltres mateixos”, explicant que part del deute és amb empreses municipals. Esteve Martínez (ICV) va qualificar-ho com “un decret trampa” ja que tornava a fer anar l’administració a la banca privada, a banda de colpejar el govern local per estar en minoria i no fer ús “del diàleg per poder avançar”.
Mònica Lora, de Plataforma per Catalunya, va limitar-se a dir que votarien en contra explicant que ells podien presentar “un pla viable per l’Ajuntament” sense haver de fer coses com “pujar l’IBI”. El PSC mitjançant Montse López primer i Joan Antoni Baron després van criticar “els canvis que això genera al Pla d’Ajustament actual” i van demandar que no hi hagués augments de taxes i preus públics. “Ens abstindrem, però no serem responsables de les conseqüències dels canvis que suposa aquesta revisió”, va dir López.
Dubtes i vot favorable del PP
Jose Manuel López va obrir la seva intervenció posant en dubte si, segons alguns dels punts del decret, l’aprovació d’aquesta modificació podia arribar a servir perquè el govern tingués via lliure per aprovar els pressupostos de 2014. L’interventor de l’Ajuntament va aclarir que Mataró no encaixava en els supòsits que López va exposar, i malgrat que els populars van seguir tenint dubtes al respecte –segons l’interventor, el propi decret té contradiccions- van acabar votant favorablement junt amb CiU. PSC i Iniciativa es van abstenir i Plataforma per Catalunya i la CUP van votar en contra.