Programa d'acollida d'animals de víctimes de violència masclista

Vern Bueno Casas

Mataró se suma a un programa d'acollida d'animals de víctimes de violència masclista

El programa VioPet es basa en una xarxa de llars voluntàries que es fan càrrec temporalment de la mascota fins que la víctima se'l pot tornar a quedar

Mataró s'ha sumat a un programa que vol oferir acollida temporal per als animals de companyia de víctimes de violència masclista. Es tracta del programa VioPet, que funciona a través d'una xarxa de llars voluntàries que es fan càrrec temporalment de la mascota fins que la víctima se'l pot tornar a quedar. 

L'Ajuntament de Mataró participa en aquest programa d’atenció i acollida per animals de víctimes de violència masclista impulsat per la Direcció General de Drets dels Animals, del Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030. Els animals poden estar estar en cases d’acollida voluntàries o al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics, sempre de manera temporal, ja que l'objectiu és que acabin tornant amb la persona propietària quan aquesta se'n pugui fer càrrec de nou.

El programa VioPet preveu una intervenció de manera col·laborativa amb el Servei de Benestar Social o altres serveis que gestionin casos de violència masclista, des dels quals es detectin víctimes que conviuen amb animals. Si aquesta no disposa d'un lloc segur per al seu animal de companyia, el protocol del programa s'activa per trobar una acollida temporal de la mascota.

Reunió de treball del projecte VioPet. Foto: Ajuntament

El programa s'implementa a través xarxa de llars voluntàries que es fan càrrec de l’animal fins que la situació de la víctima s’estabilitza. L’equip de VioPet ofereix un servei d’atenció 24 hores i manté un contacte constant tant amb les famílies d’acollida com amb les víctimes, a qui ofereix constantment informació sobre el seu animal. Es garanteix totalment l’anonimat i la seguretat de la casa d’acollida, de l’animal i de la pròpia víctima.

El programa també preveu la possibilitat d’acollir animals al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD), de forma solidària, acollint animals d’altres municipis i viceversa per tal de poder mantenir l’anonimat dels espais d’acollida. Aquest recurs d’acollida d’animals és de caràcter temporal, ja que l’objectiu és que pugui retornar amb la persona propietària un cop aquesta estigui en disposició de tornar-lo a tenir al seu habitatge.