El Govern Municipal proposarà al proper Ple la supressió del Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles formalitzades en escriptura pública notarial. Aquest registre es va crear el 2006 i s’hi podien inscriure les parelles per poder acreditar després davant altres administracions que dues persones havien conviscut juntes, a l’hora de demanar ajuts de viduïtat o realitzar tràmits d’estrangeria. Ara, però, la llei vigent ha deixat d’especificar que els registres dels ajuntaments siguin la manera oficial d’acreditar davant les altres administracions la convivència de parelles heterosexuals i/o homosexuals a Catalunya, i serà suficient amb fer un document davant de notari. D’aquesta manera, el registre ha perdut el seu sentit inicial i el govern de Mataró, tal i com ja han fet a Bardelona, Sabadell o Montcada, es planteja de suprimir-lo per tal de simplificar el nivell de gestió de l’administració i, per tant, fer-la més eficaç i útil per al ciutadà.
Com s’acredita la convivència
Des del 2010 la convivència estable està regulada per la llei 25/2010 de 29 de juliol, del segon llibre del Codi Civil de Catalunya, relatiu a la persona i la família. L’article 234-1 estableix que dues persones que conviuen de manera anàloga a la matrimonial es consideren parella estable si la convivència dura més de 2 anys ininterromputs, si durant la convivència tenen un fill comú o si formalitzen la relació en escriptura pública. Aquest document, formalitzat davant de notari i no pas als ajuntaments, es converteix doncs, en el document acreditatiu vigent.
360 parelles inscrites al registre municipal
El Registre Municipal d’Unions Estables de Parelles de Mataró es va crear el 2006 i actualment conté unes 260 inscripcions de parelles que abans han hagut de formalitzar la seva convivència davant un notari. Amb anterioritat a aquest, a Mataró s’havia creat el 1994 el Registre Municipal d’Unions Civils, en el que per primera vegada es podien inscriure voluntàriament les parelles homosexuals i heterosexuals que convivien sense estar casades, amb l’únic requisit que ambdues persones estiguessin empadronades a la ciutat. En aquest primer registre hi figuren un centenar de parelles més.