Limitar l’ús públic de la Plaça Joan XXIII de les 23.00h a les 08.00h. Mantenir la senyalització informativa de la limitació horària i la prohibició de realitzar activitats molestes a la plaça. Amonestar o sancionar les conductes contràries a aquestes prohibicions i els usos impropis de la plaça conforme a l’Ordenança de Civisme i Convivència. Facultar a la Policia Local per desallotjar la plaça, a partir de l’hora de prohibició senyalitzada, quan s’ocasionin molèsties al veïnat. Sancionar els actes de desobediència a les ordres dels agents de l’autoritat. Establir la limitació d’ús de la plaça des de la data d’entrada en vigor del decret que ho determini i fins al 30 de setembre de 2025. Aquestes són les sis disposicions que detalla el decret de l’Ajuntament de Mataró en el qual s’anuncia el tancament de la Plaça Joan XXIII de Rocafonda en horari nocturn.
La mesura arriba després de les queixes veïnals per problemes de convivència, civisme i l’ús de l’espai públic. Així ho exposa la relació de fets del mateix decret: “Durant l’any 2022, la Policia Local va realitzar 3.470 serveis (a tota la ciutat) motivats per aquest tipus d’incidència. Dins d’aquestes, destaquen especialment les molèsties (soroll, cops, arrossegament d’objectes, crits, converses en veu alta, baralles, música, consum d’alcohol, etc.) derivades dels usos i activitats ordinàries que tenen lloc en parcs, places i d’altres espais públics que, per la seva configuració urbanística, la intensitat d’ús, la proximitat als habitatges o per altres característiques, són inevitablement focus de molèsties incompatibles amb la convivència, la tranquil·litat i el descans veïnal, particularment en horari nocturn. Més del 70% dels requeriments ciutadans a la Policia Local motivats per molèsties en l’espai públic es donen a partir de les 22.30h. Un dels espais públics on es dona aquesta problemàtica és la Pl. Joan XXIII, on, des de l’any 2019, la Policia Local ha realitzat centenars d’actuacions i vigilàncies motivades per les molèsties ocasionades en horari nocturn per les persones usuàries de la plaça.”
L’Ordenança de Civisme i Convivència regula tant els drets i deures de la ciutadania en relació a la tranquil·litat i el descans, com les mesures de protecció que pot adoptar l’Ajuntament. L’Ordenança de Via Pública preveu la competència de l’Ajuntament per definir, autoritzar i adoptar les mesures per tal d’harmonitzar els usos i activitats que es desenvolupen a la via pública.
Finalment, l’Ordenança reguladora del soroll i les vibracions preveu en l’article 19 que el comportament dels ciutadans a la via pública i a les zones de pública concurrència s’ha de mantenir dins dels límits de la pacífica convivència en el respecte als drets de les altres persones.