Sabem on anem i tenim el talent i el coratge per arribar-hi. Aquesta és la conclusió que en trec després d’haver presentat el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana Mataró 2030. És el full de ruta que necessitàvem per treballar durant els propers anys amb l’objectiu de fer una ciutat més pròspera, més segura, més sostenible i, sobretot, més resilient.
Les sacsejades i la imprevisibilitat de les crisis mundials ens han fet sentir la vulnerabilitat a casa. La pandèmia primer i la crisi energètica i inflacionista provocada per la guerra d’Ucraïna després ens ha afectat com a tots els municipis. Crec que hem lluitat units i de manera pionera per cercar en la intel·ligència col·lectiva les solucions. Agraïts estem amb la Taula per la reconstrucció econòmica i social, on patronals, sindicats, entitats, institucions i partits polítics hem treballat colze a colze. No només vam estar a l’alçada de les circumstàncies, sinó que segurament vam esmorteir les pitjors conseqüències d’una crisi sanitària i econòmica sense precedents.
L’Agenda Urbana Mataró 2030 identifica també des de les aportacions de centenars de persones els 28 projectes estratègics que hauríem d’abordar per accelerar el ritme de la recuperació i reeixir en àmbits que garanteixin el benestar dels ciutadans. I d’això precisament es tracta. L’ADN de la fórmula magistral és cuidar la nostra gent, cuidar el nostre entorn, promoure la innovació empresarial, defensar la igualtat d’oportunitats i els drets socials i oferir serveis públics de qualitat. Els entesos han batejat els capítols com a ciutat cuidadora, ciutat ecològica, ciutat pròspera, ciutat intel·ligent, ciutat connectada i ciutat resilient. Però jo prefereixo enfocar-me en els protagonistes, que som les persones: la gent gran i depenent, els joves, els empresaris, els treballadors, i els usuaris en general dels serveis municipals. Us convido a saber per exemple què són el Carecitylab, el parc d’economia circular, les comunitats energètiques, el hub de coneixement i innovació blau, El Far, l’acceleradora d’empreses de fabricació additiva, el TrenLab, els Urban Resilience Loops de l’aigua, el Cervell de Mataró, o les iniciatives d’habitatge col·laboratiu i de regeneració dels barris de Rocafonda i El Palau... la majoria són projectes físics destinats a millorar la qualitat de vida de les persones. Aquest és el futur que volem apuntalar.
Algunes d’aquestes idees estan iniciades i d’altres trigaran més, exigiran esforços suplementaris, una major concreció i una gran dosi d’ambició i astúcia per aconseguir el finançament necessari. En els darrers anys hem generat una inversió de 27 milions en 17 projectes europeus. Hem sabut aprofitar les oportunitats de les convocatòries i hem treballat de valent per aconseguir els fons. Mai n’havíem tingut tants. Aquest és l’esperit que hem de mantenir: treballar disciplinadament, amb convicció i amb ambició, per dissenyar conjuntament de nou les missions que ens permetin assolir els nous reptes. I ho fem des de l’optimisme perquè no hi ha una altra actitud. Mentre hi ha qui vol malmetre la imatge de la ciutat des de la crítica destructiva, nosaltres preferim fer bandera dels èxits i assenyalar les oportunitats. I no som il·lusos. Ho fem des del realisme. Perquè sabem que no tot és possible ni tot està per fer. Sabem millor que ningú que hi ha dificultats, que encara que sembli mentida hi ha 5.000 famílies que necessiten el nostre suport alimentari i tenen dificultats per arribar a final de mes, però també sabem que en els darrers anys ha millorat la renda per càpita i el PIB a Mataró, ha baixat la taxa d’atur i hem reduït l’abandonament escolar. A més, la ciutat és capaç d’atraure visitants i inversions importants i està albirant transformacions decisives com les de la façana marítima (torre i ronda Barceló, futura estació, el Port, i el sector residencial i terciari d’Iveco).
Ara que ja disposem de l’Agenda Urbana sabem que tenim l’obligació de continuar estimulant l’economia, millorant l’ocupació i articulant una societat local més justa, respectuosa i sostenible. No només hem desplegat el full de ruta i n’assumim la responsabilitat del lideratge: ja hem posat en marxa el GPS i queda clar que sabem el model de ciutat on volem arribar.