Mataró serà un dels sis municipis catalans on hi haurà urnes per a la votació en el referèndum constitucional del Marroc. Més de 100.000 marroquins majors de 18 anys i resident a Catalunya podran participar en aquest referèndum sobre la nova Constitució que, segons assegura el rei Mohamed VI, ha de servir per transformar el país en un monarquia parlamentària. Les urnes estaran instal·lades al Centre Cívic de Rocafonda els dies 1, 2 i 3 de juliol. A banda de Mataró, també disposaran de punts de votació els municipis de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terrassa i Girona, així com Palma de Mallorca i Eivissa.
Tot i que milers de manifestants van demanar el diumenge passat el boicot a la consulta constitucional, el ministre delegat encarregat de la comunitat marroquí resident a l'Estranger, Mohamed Ameur, ha assegurat a l'ACN que "la gran majoria del poble" dirà que sí al nou text constitucional i a "la democràcia". Aprofitant la visita d'Ameur aquest dilluns passat dia 27 a Barcelona, una vintena de marroquins partidaris del moviment del 20-F, contraris a la Constitució i al règim de Mohamed VI, es van manifestar a la plaça d'Espanya de la capital catalana per mostrar el seu rebuig a un text que consideren "imposat". "Refusem la Constitució perquè s'ha imposat sense diàleg social. L'han fet en un temps rècord d'un mes i ni han avisat ni han dit res", es va queixar a l'ACN en Sam, un marroquí que porta 13 anys vivint a Barcelona. És per això que en Sam avança que no votarà, perquè considera que "les eleccions estan sota el comandament del ministeri de l'Interior" i perquè "la Constitució converteix una monarquia totalitària en una monarquia-dictadura". Aquest marroquí assegura que hi ha molta gent que està d'acord amb la seva postura però que no es manifesta per "por a les represàlies".
El ministre delegat encarregat de la comunitat marroquí resident a l'estranger considera, en canvi, que la nova Constitució és un "avenç considerable en matèria de democràcia, estat de dret i drets de l'home" i celebra que "obri la via a l'establiment d'una monarquia parlamentària, democràtica i social". Ameur creu que el nou text és molt millor que l'actual, que data del 1996, ja que porta al Marroc a un procés de "democràcia irreversible". Per això, "tots els marroquins, del nord i del sud, es mobilitzaran de manera massiva per al projecte, perquè el Marroc sigui un país democràtic", ha sentenciat.
El ministre marroquí ha detallat que el text constitucional reconeix la llengua amazic com a oficial i "respecta els drets culturals" de berbers, àrabs, andalusins, sahrauís, mediterranis i hebreus. D'aquesta manera, s'arribarà a una "regionalització democràtica i solidària", assegura el ministre. A més, la constitució "garanteix la separació de poders" -judicial, executiu i parlamentari- i " la igualtat entre homes i dones", assegura.