Que més de trenta anys després de la mort del dictador encara estiguem justificant-nos per recordar les víctimes de la dictadura, una dictadura en què la memòria històrica dels vencedors va estar ben present en els noms dels carrers, els noms de les escoles, etc. no és normal, ha sentenciat el president del Patronat Municipal de Cultura (PMC), Jaume Graupera. És precisament per tal de contrarrestar aquesta anomalia, s'ha instal·lat un monument en memòria de les víctimes del franquisme a Mataró a l'avinguda d'Amèrica.
L'obra, projectada per l'arquitecte Pierre Chiriotti (vinculat al Grup de Recerca de la Memòria Històrica), consisteix en una planxa d'acer amb la forma del perfil de la ciutat de Mataró de finals de la Guerra Civil. A l'interior, s'hi veuen els perfils retallats d'una filera de persones en perspectiva, que simbolitzen els afusellaments franquistes a la ciutat. La construcció d'aquest monument s'ha fet de forma coordinada amb el programa del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya.
Al costat de l'escultura, sobre els colors de la bandera republicana, hi haurà la següent inscripció: La seva absència els fa molt presents. En memòria dels afusellats i de totes les víctimes del franquisme a Mataró. En total, el monument té un cost de 29.989 euros i s'instal·larà a la cantonada de l'avinguda d'Amèrica amb el passeig d'Antoni Martí Cabanellas. El monument, que de moment està tapat, s'inaugurarà el dissabte 3 de març a les sis de la tarda.
La instal·lació d'aquesta estructura va ser proposada pel Grup de Recerca de la Memòria Històrica de Mataró (GRMH), en consonància amb els acords del Ple Municipal presos en els darrers anys. El novembre de 2005 es va acordar una resolució que demanava l'aprovació de la Llei de la memòria històrica i l'abril de 2006 va aprovar-se una nova resolució per impulsar la recuperació de la memòria històrica i el reconeixement a la II República.
No oblidar
Jaume Graupera i Montse López, que han agraït la feina del GRMH, han destacat que la finalitat del monument és aconseguir que les noves generacions no visquin en l'oblit. Per part de l'associació ha parlat María Modesta Rodríguez, que ha revelat que la primera intenció del GRMH era fer una placa en record dels mataronins afusellats al Camp de la Bóta. Després de fer la recerca, tanmateix, van descobrir que alguns dels noms no corresponien a persones nascudes a Mataró. A més, familiars d'algunes víctimes van mostrar les seves reserves que aparegués el nom dels represaliats. És per això que finalment es va optar per aquest monument, que vol restituir la dignitat de les persones que van patir la Guerra Civil, l'exili i la dictadura.
A l'acte també hi ha assistit Enric Pubill i Lluís Martí Bielsa, dos membres de l'associació d'expresos polítics, que s'han alegrat de la iniciativa i també han criticat durament la Llei de la Memòria Històrica que prepara el govern espanyol. Per últim, Jaume Graupera ha clòs l'acte recordant el mataroní Joaquim Puig i Pidemunt, que el 17 de febrer va fer 58 anys que va ser afusellat al Camp de la Bóta.