capgros.com

Mataró tirarà endavant sis iniciatives relacionades amb el seu Alguer

Les activitats es van presentar divendres a la seu del Consorci del Port

Mataró endegarà sis iniciatives per donar a conèixer el singular Alguer que el fons marí de la ciutat conserva, entre les que destaca l'exposició que s'instal·larà al Museu de Mataró. Aquesta mostra, de caràcter itinerant, té l'objectiu de difondre els valors ambientals de les praderies de Posidònia oceànica i donar a conèixer el projecte que des de fa anys es desenvolupa amb l'objectiu de conservar i estudiar l'evolució de l'alguer. L'altra activitat destacada és una jornada sobre el medi marí, els alguers i la problemàtica que els afecta que tindrà lloc el dissabte 5 de juny a la Pompeu Fabra amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient.

Les altres quatre iniciatives són la producció d'un DVD interactiu del qual es faran 1.500 còpies, un web temàtic on es descriu abastament les característiques de l'alguer i on hi haurà la programació dels actes que s'organitzen en el marc del Fòrum, una maleta didàctica que contindrà llibres, fulletons, pòsters i el DVD per a les escoles i un seguit de xerrades informatives adreçades a les escoles que es faran entre el 3 i el 28 de maig.

La regidora de Ciutat Sostenible, Quitèria Guirao, va presentar aquestes iniciatives divendres passat a la sala d'actes del Consorci del Port davant una trentena de persones. La regidora va explicar que amb el treball que es farà, Mataró incidirà en el desenvolupament sostenible, un dels tres eixos del Fòrum: "Podríem haver fet altres coses però hem escollit això en funció de la singularitat de l'Alguer que tenim nosaltres", va dir. Guirao va aprofitar per agrair la feina feta a les entitats participants així com a Jeroni Escoda i Montse López, els seus predecessors en l'àrea de Ciutat Sostenible. López es trobava a la primera fila de l'acte. El passat 23 de febrer l'alcalde Manuel Mas ja va signar un acord pel qual Mataró es convertia en ciutat col·laboradora del Fòrum.

En l'acte també hi va intervenir Marta Comerma, tècnica de la secció de Ciències Naturals del Museu, que va explicar als presents la importància de l'Alguer mataroní, que s'anomena també praderia, prat, herbassar, herbei i bosc submarí. Comerma va aportar dades interessants, com per exemple que l'Alguer medeix 600 hectàrees, la mateixa massa forestal de la Serra de la Marina.

L'alcalde Manuel Mas va ironitzar amb l'origen del Fòrum –"primer no sabíem ben bé de què anava però cada cop sembla més interessant", va dir– i va assegurar que la ciutat havia fet seus els valors del Fòrum: la pau, la interculturalitat i el desenvolupament sostenible. Mas va voler fer menció dels esforços en el darrer dels temes que la ciutat ha fet en els últims temps i va citar la instal·lació elèctrica de la biblioteca Pompeu Fabra, el Tub Verd que permet crear electricitat, el biodièsel dels busos i l'aplicació de l'agenda XXI. Malgrat l'entusiasme demostrat a l'acte, el mateix matí, en roda de premsa, Mas havia reconegut que la ciutat potser no havia tingut l'habilitat de trobar un element més popular i innovador per dur al Fòrum de les Cultures.

Per la seva part, la portaveu del Fòrum 2004, Conxita Montoro, va explicar que aquest és un esdeveniment equiparable amb els Jocs Olímpics on no participen països ni es competeix: "Cada quatre anys es farà en un lloc diferent, però Barcelona seguirà sent la seu de l'esdeveniment", va comentar. El Fòrum durarà 141 dies i es farà del 9 de maig al 26 de setembre.

Les activitats que Mataró organitza són possibles gràcies a la col·laboració de l'Escola del Mar Badalona, la Societat de Pesca i Activitats Subaquàtiques (SPAS), el Departament d'Ecologia de la Universitat de Barcelona (UB), la Secció de Ciències Naturals del Museu de Mataró, la Direcció General de Pesca Marítima de la Generalitat, la Confraria Sant Pere, el Centre d'Immersió Blaumar i la mateixa regidoria de Ciutat Sostenible.

Etiquetes: