L'associació demana aportacions voluntàries per sufragar la despesa a ES06 0182 4567 1802 0036 2090
Mataró tornarà a tenir Forn del Vidre. Dit així el titular pot tendir a engany, però té gran part de veracitat. No es recuperarà la part industrial, ni el pes o la força que van tenir Cristalleries o Vimaco però a partir d’aquest mes de juny a Mataró hi tornarà a haver-hi un petit forn mòbil amb el que poder treballar l’ofici artesà de bufar vidre. La persistent Associació de Vidre Bufat de Mataró s’ha llençat a adquirir un petit fornet mòbil amb el qual, des de Can Fugarolas, al carrer o on se’ls vulgui, fer demostracions, formacions o taller de bufar vidre. Una recuperació històrica.
Incansable, l’Associació de Vidre Bufat de Mataró no ha parat durant mesos en la seva tasca de recuperació i reivindicació de la capital del Maresme (i de tota la comarca, de fet) com a capital vidriera. I els ha sortit una oportunitat d’or: la d’aprofitar els artesans encara vius que saben bufar vidre perquè n’ensenyin, perquè ho mostrin, perquè els mataronins d’ara i sobretot els de demà coneguin què sabien fer els seus avantpassats vidriers.
Recaptar diners per a l’adquisició
L’Associació de Vidre Bufat no pot fer front en solitari a l’import de la compra d’un fornet mòbil de mida menuda però amb tot l’equipament necessari com l’arca de cocció. És per això que ha iniciat una campanya de recaptació d’aportacions voluntàries entre el seu centenar de persones de més entorn i ara també ho amplien a tot Mataró. “Demanem que cadascú ajudi en la mesura que pugui, que es valori l’oportunitat que suposa tenir un fornet a Mataró perquè el vidre recuperi protagonisme”, explica el seu president Marcel Estrems.
Així que arribi, el fornet anirà a Can Fugarolas. Dins el programa d’actuació de l’Associació hi ha tot d’idees per aprofitar-lo: des de fer un cap de setmana temàtic a poder oferir cursos o tallers. Demostracions, conferències. Tenir un forn del vidre és poder explicar part del passat, part del llegat històric de la ciutat amb l’element present.
- Per ajudar a la recaptació per adquirir el fornet es pot consultar tota la informació en aquest cartell.
Artesans que formin artesans
En Cesáreo Fernández té 73 anys i és ex treballador del Forn del Vidre de Mataró i artesà titulat per la Generalitat. Se li il·luminen literalment els ulls quan s’imagina el que podrà fer amb aquest fornet nou: “és una oportunitat d’or que hi hagi gent que pugui ensenyar a nova gent, de poder transmetre la tècnica artesana, de ressorgir el vidre amb una mateixa tradició i artesania que a nosaltres ens va arribar”. Explica que les demostracions de vidre bufat que ha pogut fer al carrer, en ocasions comptades, es converteixen en tot un esdeveniment. “Hi ha molta canalla però també gent gran que queda embadalida, és tot un espectacle i veuen el procés. Ara amb aquest fornet podrem fer cursos, tallers, demostracions. Volem anar a escoles, a places, que vinguin a Can Fugarolas on el podrem instal·lar: és poder tornar a bufar vidre a Mataró i anar estenent la taca d’oli d’aquesta part de la nostra identitat”, raona.
Ell mateix va fer una de les darreres exhibicions al carrer perquè, explica, bufar vidre “és com anar en bici, que no s’oblida”. 20 anys després de plegar, l’ofici seguia latent. I les ganes de recuperar tècniques o peces pròpies de les que sortien o s’elaboraven a Mataró, encara més.
Explicar la història ‘en directe’
A l’Associació estan entusiasmats amb el nou forn del vidre. Ells, que segueixen insistint amb la necessitat que el vidre tingui espai propi als equipaments i discurs museístic de la història de Mataró, raonen que “si la ciutat se’l fa seu podrem explicar la història del vidre en base a treballar-lo en directe perquè Mataró no s’ha d’inventar res sinó aprofitar el que ja té. Aquest fornet pot ser un element de dinamització, una sortida per a joves i la punta de llança per una aposta veritable pel vidre”, en paraules d’Estrems.
En paral·lel al fornet, l’entitat segueix recopilant i controlant les col·leccions de vidre, recuperant peces, fent feina de documentació. “Fins ara treballem el passat, però ara estem obrint un present amb el forn que ens pot permetre anar al futur”, explica en Cesáreo.